Od skidanja srpske zastave do uništavanja grada: Exit i ove godine doneo muke Novosađanima (FOTO/VIDEO)

08.07.2023

23:12

62

Organizatori i posetioci Exita su i ove, kao i prethodnih godina, pokazali da nemaju nikakvog obzira prema Novom Sadu i stanovnicima ovog grada

Od skidanja srpske zastave do uništavanja grada: Exit i ove godine doneo muke Novosađanima (FOTO/VIDEO)
Copyright Ilustracija/Profimedia/Printscreen

Exit festival traje već tri dana na Petrovaradinskoj tvrđavi, a Novosađani kao i svake godine nemaju mnogo reči hvale za posetioce koji dolaze iz više zemalja.

Kao i do sada, stanovnici Srpske Atine imaju priliku da svedoče prljanju i uništavanju njihovog grada. Posetioci koji dolaze sa Zapada su i prethodnih godina pokazali da nemaju nikakvog obzira prema domaćinima i Novom Sadu, pa smo tako svi imali priliku da gledamo kako posle svake večeri dok traje festival, iza sebe ostavljaju gomile smeća koje gradske komunalne službe 24 sata dnevno moraju da čiste.

Gomile smeća

Tome u prilog najbolje svedoči da je prošle godine, novosadska "Gradska čistoća" od početka Exit festivala do odlaska poslednjih posetilaca sa Petrovaradinske tvrđave, sakupila i na gradsku deponiju otpremila čak 33 tone smeća.

Printscreen/YouTube
 

- Tokom četiri festivalska dana, samo na Petrovaradinskoj tvrđavi, podgrađu i keju aktivno je radilo 80 radnika. Završetkom Exita naš posao nije gotov. U narednim danima sledi vraćanje prostora na kojem se održavao festival u prvobitno stanje nakon što se razmontiraju i otpreme elementi svih bina s tvrđave – navedeno je tada u saopštenju JKP "Čistoća" Novi Sad.

Uznemiravanje građana

Nažalost, ogromne količine smeća nisu jedini problemi sa kojima se susreću Novosađani. Veliki broj gostiju Exit festival vidi kao idealnu priliku da se na četiri dana prepuste uživanju u velikim količinama alkohola i narkotika. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Jedna starija Novosađanka nije mogla rečima da opiše koliko joj smeta ponašanje pojedinih posetilaca.

- Oni pijani padaju, povraćaju i mokre nasred ulice. Galama traje do samog jutra... Ja sa prvim mrakom bežim u stan jer se zaista plašim za svoju bezbednost. Osobe u takvom stanju nisu uračunljive – rekla je ona.

Skinuli srpsku zastavu

Da stvar bude gora, ove godine organizatori Exita su se potrudili i da istaknu svoj jasan politički stav – da Kosovo i Metohiju ne smatraju sastavnim delom Republike Srbije. Naime, oni su sa bedema Petrovaradinske tvrđave skinuli zastavu na kojoj je predstavljena mapa Kosova i Metohije u bojama srpske trobojke i sa srpskim grbom i na njeno mesto postavili srce sa znakom mira.

Printscreen
 

Mlade patriote iz Novog Sada brzo su reagovale na ovu provokaciju, pa je zastava sa srpskim Kosmetom ponovo istaknuta, ali ni to nije zaustavilo organizatore i pojedine posetioce Exita da pokažu svoj autošovinizam.

Printscreen
 

Napadnut mladić zbog srpskih obeležja

Samo dan posle skandala sa zastavom na Petrovaradinskoj tvrđavi, na Exitu se dogodio još jedan incident.

Ovog puta je na jednom od nastupa jedan mladić podigao zastavu na kojoj je bila mapa Kosmeta u bojama srpske zastave i natpis “Nema predaje”. Samo nekoliko sekundi posle toga prišao mu je stariji muškarac koji je agresivno tražio da se skloni odatle.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

 

On je mladića odgurnuo uz psovke, pokazujući mu da na Exitu nema mesta za one koji smatraju da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije.

Nema sumnje da ovakvi incidenti nisu izolovani slučajevi i da su dokaz da organizatori Exita, kao i pojedini posetioci tog festivala, nedvosmisleno podržavaju nezavisnost tzv. države Kosovo, što je protivno Ustavu Republike Srbije. Ipak, koliko god se trudili da Srbima nametnu svoje autošovinističke ideje, u tome sigurno neće uspeti. 

Mlade generacije Srba danas sa ponosom pevaju srpske patriotske pesme i sanjaju o oslobađanju svete srpske zemlje. Nikakav Exit i pijani posetioci iz zemalja koje podržavaju rušenje celovitosti naše države to ne mogu da promene. Srbijom sada koračaju nove generacije mladih ljudi koje nikada neće dozvoliti da se ponovi 5. oktobar 2000. godine kada su zavedene mase na vlast dovele plaćenike koji su opljačkali i opustošili našu zemlju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike