Niš: Iduće godine biće završen hram Svetog Vasilija

16.09.2020

10:35 >> 16:23

0

U izgradnju hrama biće uloženo 82 miliona dinara

Niš: Iduće godine biće završen hram Svetog Vasilija
Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

NIŠ – Izgradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište trebalo bi da bude završena iduće godine, kako bi od 12. maja 2021, na dan tog sveca, u toj crkvi počela bogosluženja.

Hram će imati i kriptu i zvonik visok 24 metra.

Trenutno se rade podovi hrama, uskoro će se raditi bočno stepenište i sve potrebne instalacije za grejanje i struju, i cela prateća infrastruktura.

Izgradnju tog hrama, u koju će ukupno biti uloženo 82 miliona dinara, inicirali su žitelji naselja Duvanište.

Hram u izgradnji danas su obišli gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i episkop niški Arsenije.

Sotirovski je novinarima rekla da će Grad Niš ispuniti sve obaveze iz ugovora, pre svega sa izvođačima i podizvođačima i najavila da se u narednih nekoliko nedelja očekuje potpisivanje još nekoliko ugovora sa izvođačima kako bi oni nastavili radove.

– Grad će plaćati po fazama sve što se bude realizovalo – rekla je Sotirovski.

Navela je da je veliko zadovoljstvo da hram u koji je Grad ulagao i pomogao crkvi zapravo dobija pravu formu.

Episkop niški Arsenije i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišli radove na Hramu Svetog Vasilija Ostroškog FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIĆ

Bračni par Obama, na venčanju pre 28 godina, Foto: Instagram Printscreen- Velika mi je čast što sam na poziv eparhije niške danas u ovom prelepom zdanju koje će već iduće godine biti otvoreno za sve naše pravoslavne vernike – rekla je Sotirovski.

Naglasila je važnost crkve za narod, te navela da je u planu i da se oplemeni prostor oko hrama, s obzirom na to da je u blizini Nišava i tržišni centri, kako bi to bilo mesto na kome će se rado ljudi okupljati.

Posebno je raduje, kaže, što će crkva imati i kriptu u kojoj mogu da se organizuju različita kulturna dešavanja.

Episkop niški Arsenije rekao je da se ove godine navršava pet godina od kako je započeta izgradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Duvanište.

Naveo je da je to naselje bombardovano 1999. godine kasetnim bombama na Dan Svetog Vasilija i da toga dana niko nije stradao.

– Želja žitelja naselja je bila da se ovde podigne hram svetom Vasiliju Ostroškom – rekao je episkom niški.

Naveo je da je izgradnja započeta 3. decembra 2015. godine.

– Nadam se da ćemo do Svetog Vasilija iduće godine, uz pomoć Gada Niša, hram završiti i od praznika Svetog Vasilija 12. maja iduće godine početi i redovna bogosluženja – rekao je episkom niški.

Naveo je da do završetka izgradnje hrama ima još dosta posla, da je enterijer crkve veoma zahtevan i veoma skup, a da će se radovi izvoditi po fazama.

Kaže da je u planu izgradnja i zvonika blizu saobraćajnice visine 24 metra, te da će biti postavljena zvona koja su donacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike