Vanredne odbrane od poplava proglašene na osam vodnih jedinica: "Srbijavode" apeluju na građane da ostanu na sigurnom!

16.06.2023

14:15

0

Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da su u Jagodini i Kragujevcu sprovedene najhitnije mere

Vanredne odbrane od poplava proglašene na osam vodnih jedinica: "Srbijavode" apeluju na građane da ostanu na sigurnom!
Copyright RINA

Vanredne odbrane od poplava proglašene su na Vodnim jedinicama "Južna Morava-Leskovac", "Južna Morava-Vranje", "Lepenica-Kragujevac", "Ibar-Kraljevo- Novi Pazar", "Zapadna Morava-Kruševac", "Kolubara-Valjevo", "Drina-Loznica", "Jasenica-Smederevska Palanka", saopštilo je danas JP "Srbijavode".

Kako se navodi usled obilnih padavina, porasta vodostaja sa tendencijom daljeg rasta i zasićenosti tla proglašene su vanredne odbrane od poplava na reci Toplici, na Brani Brestovac, na deonici van Operativnog plana od Brane Selove do ušća u reku Južna Morava, kao i na deonici van Operativnog plana reke Pusta Reka, nizvodno od brane na teritoriji opštine Bojnik i selima Stuble, Kacabać, Lapotince i Pridvorica.

Vanredne odbrane proglašene su i na Vodnoj jedinici "Južna Morava-Leskovac", sektor M.10., na slivu reke Južne Morave, na reci Jablanici u Medveđi, na Vodnoj jedinici "Južna Morava-Vranje", sektor M.10., van Operativnog plana, na slivu reke Južne Morave, na rekama Lepenica, Uglješnica i Sušički potok na Vodnoj jedinici "Lepenica-Kragujevac", sektor M.3.

RINA
 

Takođe, vanredna odbrana proglašena je i na slivu reke Velike Morave, na reci Raška, na Vodnoj jedinici "Ibar-Kraljevo, Novi Pazar", sektor M.12., na slivu reke Zapadne Morave, na Vodnoj jedinici "Drina-Loznica", sektor S.6., na rekama Zapadna Morava, Musina reka i Grdička reka, kao i na Brani Ćelije, na reci Rači, na Vodnoj jedinici "Lepenica-Kragujevac", sektor M.3., na slivu reke Velike Morave, na reci Jasenici, na Vodnoj jedinici "Jasenica-Smederevska Palanka", sektor M.4., sliv reke Velike Morave, na Vodnoj jednici "Zapadna Morava-Kruševac", sektor M.12., na slivu reke Zapadne Morave i na Vodnoj jedinici "Kolubara-Valjevo", sektor S.5.

Kako se navodi redovna odbrana od poplava proglašena je na reci Ibar, na Vodnoj jedinici "Ibar-Kraljevo, Novi Pazar", sektor M.12., na slivu reke Zapadne Morave, na Vodnoj jedinici "Mlava i Pek-Petrovac", sektor D.22. i sektor D.23., kao i na Vodnoj jedinici "Beograd", na opštini Novi Beograd, Surčin, zbog redovne odbrane od poplavnih unutrašnjih voda, usled obilnih padavina, prevazilaženja nivoa redovne odbrane, tendencije daljeg rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla.

Na ovim deonicama uvedena su dvadesetčetvoročasovna dežurstva i službe JVP "Srbijavode" i nadležna vodoprivredna preduzeća su na terenu, prate stanje i sprovode sve mere u skladu sa Opštim i Operativnim planom odbrane od poplava.

Foto: RINA
 

Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da su u Jagodini i Kragujevcu sprovedene najhitnije mere.

- Ciklon će biti još danas i sutra na području naše zemlje i svi ostajemo na terenu do ponedeljka na teritoriji Jagodine, Trstenika, Brusa, Kosjerića, Sokobanje, Prokuplja i u Doljevcu i preventivno u braničevskom i zaječarskom okrugu - rekao je on.

JVP "Srbijavode" apeluje je na sve građane da ostanu na sigurnom i ne prilaze rekama i potocima tokom nepovoljnih vremenskih uslova i da prate instrukcije koje izdaje Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, JVP "Srbijavode" i lokalne samouprave.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike