Nevreme u požeškim selima napravilo haos: Mašine se bore da osposobe prilaze do odsečenih domaćinstava - meštani i dalje bez struje!

01.06.2023

13:42

0

Katastrofa na terenu, mašine se bore da osposobe prilaze do odsečenih domaćinstava: Zbog nevremena i dalje vanredno u 18 požeških mesnih zajednica, na stotine meštana satima bez struje

Nevreme u požeškim selima napravilo haos: Mašine se bore da osposobe prilaze do odsečenih domaćinstava - meštani i dalje bez struje!
Copyright RINA

Ogromne štete na putnoj infrastrukturi pričinilo je nevreme u požeškim selima, a posledice nisu još uvek u potpunosti sagledive. Situacija na teretnu je i dalje veoma teška, mehanizacija se i danas probija do domaćinstava koja su odsečena od sveta, a do kojih je nemoguće prići. U ovom trenutku to su prioriteti nadležnih ekipa.

- Ne znamo koliko če potrajati ovakvo stanje, putna infrastruktura na teritoriji cele opštine je totalno uništena i na snazi je vanredna situacija u 18 mesnih zajednica. Takođe, nevreme je napravilo probleme na niskonaponskoj mreži u dva sela, ekipe EPS-a su na terenu i nadamo se će to do kraja dana biti rešeno kada će domaćinstva dobiti električnu energiju - rekao je Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

U susednim Lučanima nevreme na svu sreću nije napravilo veću štetu, iako su meštani zbog poplavala koje su ih zadesile prethodnih godina poprilično strahovali od reke Bjelice.

RINA
 

- Sistem poplava koji je Vlada Republike Srbije pre nekoliko godina investirala i uložila kod nas u Lučane funkcionisao je kako treba. Rekla Bjelica je u svom koritu i nemamo oštećenih i poplavljenih stambenih i poslovnih objekata. Velika šteta naneta je nekategorisanim putnim pravcima pre svega u Mesnim zajednicama Goračići, Guberevci, Dljin, Puhovo i Lučani - rekao je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Zahvaljujući brzoj reakciji protivgradnih strelaca na teritoriji Dragačeva ovoga puta grad nije uništio poljoprivredne kulture kao što je to bio slučaj prošlog leta.

- Protivgradne stanice su dejstvovale na vreme, samo u toku jednog dana ispaljeno je preko 49 raketa, a 94 rakete ispaljene su od početka protivgradne zaštite, odnosno od 15. aprila - rekao je Dolović.

Inače, sistem odbrane od poplava biće u pripravnosti i narednih dana zbog najavljenih kiša na području zapadne Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike