Mali heroj iz Vranja: Beba čija je majka umrla na porođaju uskoro stiže kući

22.09.2020

11:09

0

Autor: M. I.

Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, kaže da je beba dobro i da je sada teška 1.740 grama

Mali heroj iz Vranja: Beba čija je majka umrla na porođaju uskoro stiže kući
Copyright Pixabay/jarmoluk

Maleni Aleksandar Ivanović, koji je rođen sa svega 920 grama, za dva meseca života izborio se s velikim nedaćama, dosegao 1.740 grama i uskoro će kući iz Kliničkog centra Niš.

On je rođen 10 nedelja pre termina, dok mu je majka umirala na respiratoru od korone. Sada jede na flašicu, a uskoro će ga skinuti s kiseonika i nadaju se da će već sledeće nedelje izaći iz bolnice.

Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, kaže da je beba dobro i da je teška 1.740 grama.

– Bebica već tri nedelje nije na respiratoru, stara je 57 dana. Polako ali sigurno dobija na težini i ako sve bude u redu, kao što je sada, vrlo brzo bi trebalo da ide kući – ističe dr Janković, prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

Kako piše Srbija danas, maleni Aleksandar, čija majka je nekoliko puta reanimirana tokom porođaja kako bi bar on bio spasen, i dalje je u inkubatoru. Dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege Klinike za dečje interne bolesti KC Niš, kaže da beba treba da teži dva kilograma da bi je otpustili kući, čemu se ubrzo i nadaju.

– Dete je dobilo ocenu dva na rođenju – srčana radnja, disanje, boja kože, sve je bilo loše, odmah je stavljeno i na respirator. Ipak, ultrazvuk glave je pokazao da nema nikakvih promena na mozgu, da ima normalne reflekse, što je najvažnije. Ali zbog toksičnog dejstva kiseonika mališan ima slabljenje očnog živca, odnosno imaće problem s vidom. To može da se koriguje, verovatno će nositi naočare. Pre nego što ga otpustimo, ovih dana ćemo organizovati transport u Dečju kliniku “Tiršova” u Beogradu, gde će ga po pozivu pregledati čuveni oftalmolog prof. dr Ana Oros, pa će dalje otac organizovati kontrole. Mališan može imati i hronične probleme s plućima, kao što su astma i bronhitis, usled apsolutne nezrelosti – naglašava dr Milojević i dodaje da je dete imalo vrlo kratko žuticu uobičajenu za novorođenče, ali i drugu vrstu žutice, zbog toksičnih efekata lekova i nezrele jetre.

I pored svega, naglašava dr Milojević, očekuju da dete uskoro zdravo izađe iz bolnice.

Otac iščekuje sina jedinca

Branislav Ivanović, otac malog Aleksandra s nestrpljenjem iščekuje da jedinca dovede u porodičnu kuću.

– Video sam ga kroz staklo. Jedva čekam da izađe. Rekli su mi da bi trebalo da bude u inkubatoru dok ne dođe to tih devet punih meseci, koliko je trebalo da bude u stomaku, a to će biti za dve nedelje. Stalno se molim za njegovo zdravlje – rekao je on.

Branislav dodaje da on i Aleksandar ipak neće biti sami.

– Dobro sam, imam i ja neku terapiju. Teško je, ne daj bože nikome. Šta da radimo, ostala je uspomena na moju suprugu. Bog određuje sve. Samo da mi je sin živ i zdrav i da napreduje. Moj Aleksandar veliki, kako mu tepam. Imam sestre bliznakinje, pomagaće mi. I one imaju decu, sad ćemo se svi radovati njegovom dolasku – kaže on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Srbija danas

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike