Sećanja na heroje sa Košara su još uvek živa: Ulica u Ljigu nosi ime Darka Miloševića, a u njoj se danas igraju neki novi klinci (FOTO)

11.04.2023 | 14:18

Parkić koji se nalazio baš u toj ulici preko puta njegove kuće krasi njegova bista

Copyright RINA

Proleće 1999. godine ostavilo je iza sebe krvava sećanja koja još uvek žive. Svoj život za otadžbinu tada su dali mnogi mladi ljudi i iako u punoj snazi nisu se vratili svojim kućama. Jedan od njih bio je i Darko Milošević iz Ljiga tada dvadesetjednogodišnji mladić u čijem rovu su odjeknule dve detonacije.

- Iako teško ranjen, pokušavao je da dozove dva druga koji su bili sa njim u istom rovu. Bio je u veoma lošem stanju. Uniforma sva u rupama kao i desna strana lica. Borio se Darko za svoj život do poslednjeg trena. Rane su ipak bile preteške za njegovo junačko srce i preminuo je - prisećaju se njegovi ratni drugovi.

RINA
 

U Darkovu čast ulica u Ljigu u kojoj je živeo ponela je njegovo ime. Parkić koji se nalazio baš u toj ulici preko puta njegove kuće krasi njegova bista.

Na inicijativu njegovog brata, u proleće 2006. godine uz pomoć komšija i opštine Ljig napravljene su ljuljaške, klackalice i penjalice za decu a urađena je i rasveta. Parkić nikada nije prazan jer je ulica u kojoj se nalazi puna mališana.

RINA
 

- U našem kraju gotovo svaka kuća ima po troje dece ili više, što je u današnje vreme baš retko ne samo i Ljigu koji je mali već i u čitavoj Srbiji. Mi stariji koji smo odrasli u ovoj ulici i parkiću znamo ko je bio Darko Milošević, ali moramo naučiti decu kad porastu da znaju o kakvom heroju iz njihove ulice se radi. On je bio naš sugrađanin, komšija i prijatelj, a žrtvovao je svoj život za naše bolje sutra. Svi mi roditelji smo dužni da uputimo decu ko je bio momak čije ime nosi ovaj park - kaže Predrag Uskoković.

Darko je rođen 1978.godine u Ljigu. Za vreme NATO agresije na SRJ nalazio se u 125. motorizovanoj brigadi. Uprkos tome što je ranjen u nogu, u prizrenskoj bolnici gde se oporavljao, insistirao je da bude vraćen na položaj.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Rina