MiG-21 se srušio kod Malog Zvornika: Poginula oba pilota (FOTO)

19.10.2020

08:03 >> 10:03

0

Autor: M. I.

Vojni avion oko 9.10 časova pao u blizini sela Brasina

MiG-21 se srušio kod Malog Zvornika: Poginula oba pilota (FOTO)
Copyright Dejan Krsnik i Zvonko Vasiljević Ministarstvo odbrane Vojske Srbije

Vojni avion MiG-21 srušio se jutros oko 9.00 časova u blizini sela Brasina kod Malog Zvornika. Prilikom pada letelice poginula su oba pilota.

– Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije poginuli su danas prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika – saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog deteta.

FOTO TANJUG / MIRA MITROVIC/ an

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

Podsetimo, avion je leteo iz Donje Borine gde, prema svedočenju jednog od meštanina, umalo nije udario u njegovu kuću. Zatim je odleteo ka Brasini, a onda se silovito okrenuo kod rudnika Brasina i praktično pao u dvorište jednog meštanina, koji je tom prilikom povređen.

– Tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio se avion MiG-21 Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika. Na lice mesta upućena je ekipa Službe traganja i spasavanja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i nadležni organi – saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Avion koji se srušio star 34 godine

Avion koji se srušio u ataru sela Brasina kod Loznice star je 34 godine. Kako prenosi Blic, posle remonta 2016. i pauze od dve godine, ovaj MiG-21 našao se ponovo u vazduhu u maju ove godine.

Reč je o dvosedu i to je najmlađi MiG-21 kojeg je decembra 1986. nabavila bivša Jugoslavija. Remontovan je 2016. godine u Vazudhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović“ i trebalo je da ostane u upotrebi do 2026. godine.

Povređeni meštanin u čije dvorište je avion pao prevezen je u Opštu bolnicu u Loznici.

U bolnici su za RTS rekli da je muškarac (59) ubrzo nakon pada aviona zbrinut u jedinici intenzivne nege i da je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali da je svestan i orijentisan. Osim opekotina, nema drugih povreda.

Meštanin Stanoje Grujuć za RTS je ispričao šta se jutros događalo.

– Prvo je bio jak zvuk aviona i nisko je leteo, izleteli smo iz kuće ja i supruga, bilo je bezazleno, borio se, okretao. Onda je bio pad, posle se jak dim podigao, odmah sam otišao kolima, odigralo se u vrlo kratkom vremenu – rekao je on.

Kako kaže, kad je došao na lice mesta, meštani su se okupili, a čula se i naknadna pucnjava.

Borio se da ne udari u kuće

Prema svedočenju druge meštanke avion umalo nije udario u kuću.

– Leteo je i okrenuo se između Ristića i Tanaskovića i pao je u potok. Nas troje je to gledalo! Izbegao je kuće, ja sam jaukala, celo selo sazvala, da pomognemo, decu da spasemo, eksplozija je bila nemoguća, udario je u malinjak. Borio se da ne udari u kuće, Meni je malo krov okrznuo – kaže meštanka.

Pregledan pre leta

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je avion koji se srušio pregledan pre leta.

– Avion MiG-21 Vojske Srbije, koji se srušio jutros oko 9.10 časova u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, pregledan je jutros u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let – saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike