Samo ukoliko dobije "zeleno svetlo": Niški Fakultet sporta seli se u "Čair"

22.12.2020

07:53 >> 09:06

0

Za adaptaciju i izgranju kompleksa Fakulteta sporta u Nišu, na osnovu projekta, potrebno je oko šest miliona evra

Samo ukoliko dobije "zeleno svetlo": Niški Fakultet sporta seli se u "Čair"
Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Objekat u blizini stadiona i bazena “Čair”, izgrađen pre više od nekoliko decenija i koji je više puta najavljen da će biti sportski dispanzer, mogao bi, ako Ministarstvo prosvete dozvoli, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, da postane nova zgrada Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Dekan niškog Fakulteta Milovan Bratić kaže da je Ministarstvo njihov projekat uvrstilo u plan za narednu godinu.

Na sednici Skupštine Niša prošle nedelje, odgovarajući na amandman koji je podneo odbronik koalicije “Niš moj grad” Miodrag Stanković u kom je tražio da se “stavi u funkciju zgrada Sportskog dispanzera za šta je potrebno 15 miliona dinara”, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je ta zgrada u projektu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

– Fakultet ima spreman projekat i apliciraće, već imaju dogovor sa Ministasrtvom prosvete. I tu će, sutradan, da se gradi, ako Ministarstvo bude dalo “zeleno svetlo”, nova zgrada Fakulteta sporta koji će tu biti preseljen. A ona zgrada gde se fakultet trenutno nalazi, videćemo na kraju šta će biti sa njom. Odnosno, na koji način će biti iskorišćena – rekla je Sotirovski.

Objekat, čiji je veći deo izgrađen pre više decenija, dorađena početkom ove decenije, nalazi se preko puta južne tribine stadiona “Čair”, a između pomoćnih terena stadiona i bazena “Čair”. Godinama je bilo planirano da tu bude useljen Sportski dispanzer, koji je do 2015. godine bio u objektu blizu, ali je nastala ideja da dobije drugu namenu.

Predstavnici Ministarstva prosvete su imali sastanak sa čelnicima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u dva navrata, rekao je dekan Milovan Bratić.

– Koordinirali smo aktivnosti tako što je fakultet uradio idejno rešenje, idejni projekat za sportski deo fakulteta, salu i otvorene terene, uradili smo i projekat za adaptaciju postojeće zgrade. KLERP je uradio Urbanistički projekat za ceo kompleks. Tim sastancima su prisustvovali i predstavnici Evropske investicione banke. Pošto je taj prostor namenjen za sport, rekreaciju i zdrastvenu zaštitu potrebno je da se uradi prenamena i da pored toga bude i visoko obrazovanje – rekao je Bratić.

Pročitajte još

Ministarstvo je, dodaje dekan FSFV-a, projekat uvrstilo u plan za narednu godinu.

– Evropska investiciona banka će u okviru programa osnaživanja Visokog obrazovanja u Srbiji finansirati izgradnju nekoliko fakulteta u Srbiji. Postojeći kreditni grant je oko 90 miliona evra. Za adaptaciju i izgranju kompleksa Fakulteta sporta u Nišu, na osnovu projekta, potrebno je oko šest miliona evra – dodaje Bratić.

Sledeći neophodni korak je, dodaje Bratić, prenamena prostora koji mora da uradi Grad da bi mogli da pređu na potpisivanje ugovora sa resornim Ministarstvom i Evropskom investicionom bankom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Južne vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike