Rade je heroj iz Čačka koji već 38 godina spasava ljudske živote: Do sada je dao krv 120 puta, i ne planira da stane! (FOTO)

15.02.2023

09:10

0

On svaka tri meseca skoro prvi kroči u prostorije gde se organizuje akcija dobrovoljnog davanja krvi

Rade je heroj iz Čačka koji već 38 godina spasava ljudske živote: Do sada je dao krv 120 puta, i ne planira da stane! (FOTO)
Čačanin redovno daje krv - Copyright RINA

U trenutnim okolnistima ljudska humanost više je nego dragocena, a nesebični ljudi spremni da pomognu drugima prava su retkost. Čačanin Rade Tepčević je pravi primer plemenitog čoveka, svoju dragocenu tečnost do sada je darivao neverovatnih 120 puta.  On svaka tri meseca skoro prvi kroči u prostorije gde se organizuje akcija dobrovoljnog davanja krvi.

- Prvi put sam krv dao daleke 1985. godine u vojsci u Ljubljani, skoro pa četiri decenije kako dajem krv. Sećam se tada je u Sloveniiju dolazio naš Miroslav Ilić i eto, mi smo se nekako još tada naučili humanosti i koliko je važno biti human”, rekao je za agenciju RINA ovaj plemet čovek.

RINA
 

On je naglasio da je ponosan što ima u sebi zrno humanosti, i kako kaže on je zdrav čovek i to svoje zdravlje ističe želi da podeli sa drugima i krv će davati sve dokle god bude mogao.

U organizaciji Crvenog krsta Čačak i Službe za transfuziju Kragujevac, pri Kliničkom centru Kragujevac, svakog utorka se u Kulturnom centru grada na Moravi organizuje akcija dobrovoljnog davanja krvi. U 2022. godini organizovano je 70 akcija i prikupljeno je 3660 jedinica krvi, što Čačak može da svrsta među najhumanije sredine u Srbiji. Marijana Stojanović, propagator u transfuziju UKC Kragujevac ističe značaj dobrovoljnog davalaštva krvi i da je Rade svetao primer, koji treba slediti.

- Na naše zadovoljstvo ima ovako humanih ljudi, koju svoju humanost nesebično pokazuju na svaka tri meseca muškarci, a moram da pohvalim i žene na svaka četiri, svakako ne umanjujemo ni njihov značaj - dodala je Marijana Stojanović, propagator u transfuziju UKC Kragujevac.

RINA
 

Stojanović je istakla da je 15. februar Međunarodni dan Udruženja NURDOR-a i u Službi transfuzije pri UKC Kragujevac biće akcija dobrovoljnog davanja krvi u vremeskom intervalu od 10 do 14 časova.

- Ovom prilikom upućujemo poziv svim humanim ljudima, koji žele da dođu i da se priključe toj akciji, da ona bude što uspešnija -zaključila je Marijana Stojanović, propagator u transfuziju UKC Kragujevac.

Inače, u četvrtak 02. marta po prvi put će organizovano davati krv i čačanski advokati što će još jednom biti potvrda je Čačak grad humanih ljudi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike