Ugostiteljima olakšan život: Klikom do prijave i odjave gostiju

01.10.2020

13:01 >> 13:09

0

Prijava i odjava gostiju putem mobilnih telefona ili računara

Ugostiteljima olakšan život: Klikom do prijave i odjave gostiju
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Počinje da radi sistem E-turista, koji će olakšati poslovanje vlasnicima svih turističkih objekata u Srbiji.

Državni sektretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević kaže da će ugostitelji (vlasnici hotela, apartmana, seoskih domaćinstava, konaka) moći preko pristupnih šifri na svom računaru ili mobilnom telefonu da prijave i odjave goste i da je taj sistem za sve korisnike besplatan.

– Pravo je zadovoljstvo da najavimo da smo zajedno s kolegama iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije kreirali jedan centar, informacioni sistem E-turista, na osnovu kojeg će svi ugostiteljski objekti od danas moći da obave prijavu i odjavu svih domaćih i stranih gostiju – rekao je za RTS danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević.

Za turiste, ova usluga znači da će odlaskom u smeštajne kapacitete biti sigurniji, jer će biti evidentirani kao gosti.

– Ono što moramo da naglasimo jeste da je sistem besplatan. Ugostitelje koji pristupe sistemu on ne košta ništa. Sa nekoliko klikova će se logovati u sistem, prijavljivati i odjavljivati svoje goste, neće morati da odlaze u drugu instituciju – rekao je Knežević.

E-turista je kao sistem definisan Zakonom o ugostiteljstvu koji je usvojen u martu prošle godine i deo je sveobuhvatne reforme koja se sprovodi dve godine.

Sistem će, kako je naveo sekretar, najviše obradovati vlasnike seoskih domaćinstava, koji više neće morati da odlaze kod pravnih lica ili turističkih agencija da prijave goste.

– Zamislite seosko domaćinstvo čiji vlasnik mora da ide 10-15 kilometara da bi prijavio gosta i da bi izdao račun, da troši svoje vreme, novac. Zahvaljujući ovom sistemu, on će dobiti pristupne šifre i na svom računaru ili mobilnom telefonu moći će da se uloguje i prijavi i odjavi gosta – naveo je Knežević, i dodao da će se na taj način suzbiti siva ekonomija.

Najveći broj pružaoca usluga su fizička lica, i veliki broj njih radio je u sivoj zoni zbog komplikovanih procedura i nejasnoća u vezi s porezom koji treba da se plati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike