Čitava Topola miriše na njene fokače, duh Italije na šumadijski način: Jelena od običnog hleba pravi magiju (FOTO)

10.01.2023 | 06:00

Za ovaj italijanski specijalitet koji je možda na prvi pogled najsličniji pici najvažnije je pravilno pripremiti testo

Copyright Foto: RINA

Za Topolu često kažu da je srpska Toskana, a duh Italije u ovu šumadijsku varošicu donosi i Ana Lazarević koja već godinama unazad pravi poseban specijalitet. Pljosnati hleb sličan našoj pogači naziva se fokača, peče se na tradicionalan nači u rerni, ali se razlikuje po tome što se po vrhu ukrašava povrćem i raznim začinskim biljem.

- Moja mama od kako znam za sebe mesi hleb i razne vrste peciva, iz dugogodišnjeg iskustva otišla je korak dalje pa pravi posebne vrste hleba koje na takav način niko u našem kraju ne priprema. Učeći od nje stekla sam veštinu pripreme dobrog vazdušastog testa pa sam želela malo da eksperimentišem i da napravim nešto posebno. Ideju da stvaram male kreacije na tom testu sam dobila spremajući fokače deci. Tako sam dobijala sve veću kreativnost i maštu pa je testo dobijalo bukete, kućice, natpise. Ukrašavanje traži puno vremena, ali mene ispunjava i raduje - kaže za RINU Jelena Lazarević. POGLEDAJ GALERIJU

Za ovaj italijanski specijalitet koji je možda na prvi pogled najsličniji pici najvažnije je pravilno pripremiti testo. Sve ostalo je kreativnost i mašta kojih Jeleni nikako ne manjka.

- Testo od kojeg se izrađuje je malo specifično pa je baš po tome posebnog ukusa. Izrađuje se od brašna, mešavine začina, belog luka i maslinovog ulja. Zatim na testu od povrća pravim razne motive, sada za Novu godinu tu je bio Deda mraz, Sneško belić, kućice, ukrasi, sada su za Božić bili drugačiji simboli, u principu u duhu praznika ili želje kupca napravim dekoraciju - objašnjava Jelena.

Ova vredna i kreativna domaćica svoj hobi pretvorila je u posao, prve mušterije je pronašla upravo u Topoli a onda je počela i prodaja na pijacu četvrtkom. Oduševljeni mirisom i ukusom ovog testa sve više zadovoljnih kupaca se ponovo vraća i kupuje kod nje a prodaja je započela i putem interneta.

- Prvo sam pripremala manje količine i prodavala četvrtkom na pijacu, potom su počele porudžbine za dečje rođendane, proslave, razna okupljanja pa ih radim preko cele sedmice. Najviše se traže u Beogradu ali javljaju mi se kupci i iz ostalih krajeva naše prelepe Srbije - ističe Jelena i dodaje da su novogodišnje fokače najviše obradovale najmlađe kupce ne samo ukusom već i posebnim izgledom.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/07/01/64c4e9adb45738d81958c22c/uhd/64c4e9adb45738d81958c22c.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c22c",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1059080_th_1658572001.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA