24SEDAM ZRENJANIN Svečano otkrivena obnovljena bista Uroša Predića u Aleji Velikana

07.12.2022

08:32

0

Autor: 24sedam

Božidar Đurica je rekao da je Uroš Predić jedan od simbola našeg grada i okoline

24SEDAM ZRENJANIN Svečano otkrivena obnovljena bista Uroša Predića u Aleji Velikana
Copyright Opština Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Rotari kluba Zrenjanin Božidar Đurica otkrili su na današnjoj prigodnoj svečanosti obnovljenu bistu slikara Uroša Predića u Aleji Velikana u Karađorđevom parku.  

Božidar Đurica je rekao da je Uroš Predić jedan od simbola našeg grada i okoline i čovek koji je svojim delom zaslužio da se nađe u Aleji velikana.

- Bista je nažalost 2007. godine odneta ili nestala, a postament je oštećen. Pošto Rotari klub Zrenjanin daje veliki značaj Aleji, pokrenuli smo inicijativu da se napravi nova bista i postament obnovi – rekao je on i naveo da su osim organizacije, obezbedili i novac, ali da sve to ne bi mogli da nije bilo velike pomoći i podrške Grad Zrenjanina, zrenjaninskog Narodnog muzeja koji je dao pozitiv originalne biste i akademskog vajara Miloša Vasiljevića koji je izradio bistu.

Kazao je da je indirektna pomoć pristigla i od ALUZ-a i ukazao da je novac sa jedne od slikarskih kolonija bio namenjen obnovi biste.

Gradonačelnik je pozdravljajući prisutne, posebno učenike Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ koji su u rukama nosili svoje crteže na kojima je Uroš Predić, rekao da je Predić svojim delom prevazišao ne samo lokalne i regionalne, već je naš grad i okolinu prikazao na širem kulturnom prostoru. 

- Velika zahvalnost vama na ovim inicijativama, a mi na ovaj način pokazujemo da gajimo i kulturu sećanja i da imamo poštovanje prema kulturi. Ono na čemu radimo zajedno sa poslenicima kulture u našem gradu jeste da istrajemo u tome da Zrenjanin postane Srpska prestonica kulture u narednom periodu, budući da nam je ove godine za jedan bod izmakla ta titula – kazao je gradonačelnik Salapura. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike