24SEDAM ZRENJANIN Organizacija “Svetosavlje” dvanaesti put dodelila Svetosavske stipendije

13.12.2022

20:00

0

Autor: 24sedam

Svrha Svetosavskih stipendija je da ohrabre i pomognu školovanje dece koja žele da uče i postižu odlične rezultate

24SEDAM ZRENJANIN Organizacija “Svetosavlje” dvanaesti put dodelila Svetosavske stipendije
Copyright Opština Zrenjanin

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas je održana svečanost na kojoj su, po dvanaesti put, uručene Svetosavske stipendije, koje tradicionalno dodeljuje Organizacija “Svetosavlje”. Za školsku 2022/23 godinu ove stipendije zaslužilo je petoro studenata i 16 učenika srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina i opštine Žitište. Stipendije je uručio predsednik Organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović i članovi Upravnog odbora “Svetosavlja”. 

Svrha Svetosavskih stipendija je da ohrabre i pomognu školovanje dece koja žele da uče i postižu odlične rezultate, a potiču iz porodica sa više dece slabijih materijalnih mogućnosti. Ovogodišnji fond za stipendiranje iznosi ukupno 1.300.000 dinara, a iznos pojedinačnih godišnjih stipendija je 100.000 dinara za studente i 50.000 dinara za đake, koje će biti isplaćene u deset jednakih mesečnih rata.

Pozdravljajući prisutne u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, gradonačelnik Salapura je istakao da grad svake godine dodeljuje stipendije učenicima i studentima, ali da, kada su mladi u pitanju, za tu namenu sredstava nikada nije dovoljno. 

- Ove godine imali smo prijatan “problem” da organizujemo uručenje stipendija, jer smo ih dodelili ukupno 283, sa približnim iznosom od oko 20 miliona dinara i to je rekordan, istorijski iznos, nikada ranije grad nije imao toliko stipendista. Međutim, kada su u pitanju mladi, talenti, deca koja su se iskazala tokom školovanja i studiranja, jako je bitna i ova pomoć Organizacije “Svetosavlje”, koja je specifična i doprinosi ne samo promociji obrazovanja, već i promociji porodičnih vrednosti. U nekoj našoj agendi jeste i podrška višečlanim porodicama, kroz različite organizacije i manifestacije koje organizujemo na teritoriji našeg grada - kazao je gradonačelnik. 

Dodao je i da je uslov za više sredstava u budžetu, iz kog se isplaćuju i stipendije, stvaranje dobrog privrednog ambijenta u gradu. 

- U tom smislu iskazujem delimično zadovoljstvo - jer nisam nikada u potpunosti zadovoljan razvojnim tempom grada - koliko se naš grad razvija i koliko se ulaže u infrastrukturu, koliko se gradi novih proizvodnih pogona, novih stanova, koliko smo blizu rešavanja višedecenijskog problema pijaće vode, uz očekivan početak izgradnje autoputa. To će umnogome promeniti privrednu sliku grada i verujem da će mladi ljudi, koji su danas ovde, u narednom periodu kreirati i privredni i društveni ambijent u našem gradu i u tom smislu želim da ime se zahvalim na onome što su postigli do sada. Svaki vaš rezultat, svaka borba za veću ocenu i uspeh na takmičenjima takođe su i promocija našeg grada, što mi je, kao gradonačelniku posebno drago, jer ste ovde kao najbolji među najboljima - čestitao je gradonačelnik stipendistima i pozvao i druge organizacije i udruženja da slede primer “Svetosavlja” i njegovih humanitarnih aktivnosti. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike