24SEDAM ZRENJANIN Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu

11.11.2022

07:12

0

Autor: 24sedam

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Grada Zrenjanina, Banatske brigade Vojske Srbije, kao i Srednjobanatskog upravnog okruga

24SEDAM ZRENJANIN Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Copyright Opština Zrenjanin

Ceremonijom polaganja venaca na spomen-ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću - “Brigadiru”, komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka “Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek i oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu, Grad Zrenjanin danas je obeležio 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Grada Zrenjanina, Banatske brigade Vojske Srbije, kao i Srednjobanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov. Delegaciju Srednjobanatskog okruga predvodio je savetnik za pravne poslove Goran Jovanović, a Banatske brigade Vojske Srbije u Zrenjaninu komandant, pukovnik Aleksandar Dedić.

Današnji praznik jedan je od tri međusobno povezana značajna datuma tokom kojih se u našem gradu, poslednjeg dana oktobra i u novembru, evociraju sećanja na događaje iz Prvog svetskog rata i njihove aktere, o čemu je govorio gradonačelnik Simo Salapura.

“Svi ovi datumi tiču se okončanja Prvog svetskog rata i oslobađanja našeg grada, 31. oktobra obeležili smo dan osnivanja Prvog srpskog narodnog odbora, a taj događaj iz 1918. godine prethodio je danu oslobođenja grada, 17. novembra. Između njih, obeležavamo današnji Dan primirja i Grad Zrenjanin, kao i svake godine, ove važne praznike u svojoj istoriji obeležava na dostojan način. Odajemo počast našim herojima, našim oslobodiocima, organizujemo različite kulturno-umetničke programe i tako će biti i narednog četvrtka, na 104. godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu - rekao je gradonačelnik i pozvao sugrađane da 17. novembra, na dan oslobođenja, koji se obeležava i kao Praznik grada Zrenjanina, posete manifestacije koje grad organizuje.  

“Pozivam sve sugrađane da zajedno obeležimo Praznik grada, radi čuvanja slavne srpske istorije našeg grada, uspomena na naše junake i negovanja kulture sećanja na Prvi svetski rat”, poručio je gradonačelnik nakon današnje ceremonije u Gradskoj kući.   

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike