24SEDAM ZRENJANIN Potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu

14.11.2022

07:20

0

Autor: 24sedam

Santovac je istakao da Grad Zrenjanin uzima aktivno učešće u okviru “Zelene agende” Republike Srbije

24SEDAM ZRENJANIN Potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu
Copyright Opština Zrenjanin

Pre nešto više od mesec dana, 5. oktobra, Grad Zrenjanin i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj - “Banat” promovisali su projekat “Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup”. Kao naredni korak u realizaciji tog projekta, danas je upriličeno potpisivanje Memoranduma o strateškom partnerstvu i održan konstitutivni sastanak Radne grupe za proces energetske tranzicije u regionu Banata.

Kao učesnici u ovom specifičnom projektu javno-privatnog-civilnog partnerstva u oblasti energetske tranzicije pojavljuju se RCR “Banat”, svi gradovi i opštine srednjeg i severnog Banata, Regionalna privredna komora Zrenjanin, Regionalni centar za energetsku efikasnost “Banat” Zrenjanin, Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu, JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin i preduzeće “Bio-elektrik” d.o.o. Zrenjanin. Poziv za saradnju upućen je i drugim zainteresovanim ustanovama ili preduzećima. 

U ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika Sima Salapure, Memorandum o strateškom partnerstvu potpisao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, a događaju je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović.  

Santovac je istakao da Grad Zrenjanin uzima aktivno učešće u okviru “Zelene agende” Republike Srbije i da je u tom smislu značajna svaka vrsta saradnje, učešća u zajedničkim projektima ili stručne podrške.

“Rado smo prihvatili i današnje potpisivanje Memoranduma o strateškom partnerstvu. Grad Zrenjanin je u prethodne dve godine realizovao dva konkursa, u saradnji s Ministarstvom rudarstva i energetike, u oblasti energetske efikasnosti, a ono što nas sve više očekuje u narednom periodu i što nam je cilj, jeste ugradnja solarnih panela i veće korišćenje tzv. “zelene energije”, naveo je Santovac i pomenuo i druge aktivnosti koje grad realizuje, a u vezi su sa poboljšanjem ekoloških prilika i zaštitom životne sredine.

“Završetkom obilaznice oko grada i izmeštanjem tranzitnog saobraćaja smanjili bi se štetni uticaji u samom gradu, a kroz javno-privatno partnerstvo radimo i na sanaciji deponije, takođe važnom delu “Zelene agende”, jer ona u sadašnjem izgledu predstavlja potencijalnu opasnost po građane. Možemo da se ponosimo i činjenicom da je Grad Zrenjanin, u saradnji sa RCR “Banat” i kroz međunarodni projekat, dobio i prvu “pametnu zgradu” u Banatu, uz još neke aktivnosti kojima smo merili nivo utroška toplotne energije u školskim objektima. Sve to u vezi je sa Memorandumom koji danas potpisujemo i dodatno mu daje na značaju, i za lokalne samouprave koje u tome učestvuju, a teme su takve da su značajne i za Republiku Srbiju u celini”, rekao je zamenik gradonačelnika Santovac.      

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike