24СЕДАМ БАЧКА ТОПОЛА Забрана наводњавања из акумулација Моравица, Зобнатица и Сава

15.07.2022

10:23

0

Autor: 24sedam

Из ових акумулација наводњавало се 3.200 хектара, а забрана ће бити на снази све док се нивои воде не повећају

24СЕДАМ БАЧКА ТОПОЛА Забрана наводњавања из акумулација Моравица, Зобнатица и Сава
Грб Бачке Тополе - Copyright Opština Bačka Topola

На подручју Војводине, високе температуре у протеклих месец дана и највећа суша од 2012. године, проузроковали су ниске водостаје река, али и забрињавајуће спуштање нивоа воде на појединим акумулацијама.

С обзиром на то да се ниво воде на акумулацијама Моравица (кривајско), Зобнатица (бачкотополско) и Сава (панонско) спустио на билошки минимум, покрајинска водна инспекција је наложила обуставу наводњавања из наведених акумулација.

Из ових акумулација наводњавало се 3.200 хектара, а забрана ће бити на снази све док се нивои воде не повећају.

Отежавајућа околност је чињеница да се ниједна од ових акумалација не може допуњавати водом из природних водотока или каналске мреже, већ количина воде директно зависи од метеоролошких услова, односно од падавина.

Имајући ово у виду, али и све учесталије и интензивније сушне периоде, ЈВП „Воде Војводине“ у последње време улаже знатно више средстава у изградњу или реконструкцију система за наводњавање.

Тренутно се из Хс ДТД, регионалних и двонаменских система наводњава око 70.000 хектара пољопривредног земљишта и без обзира на изузетно сушан период и високе температуре, наводњавање из каналске мреже је стабилно.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине Бачка Топола која је доделила средства.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike