24SEDAM RUMA Svečano otvorena renovirana Velika dvorana Kulturnog centra "Brana Crnčević"

23.10.2022

16:03

0

Autor: 24sedam

U sali koja moze da primi 700 gledalaca, po prvi put za 37 godina obavljeni su radovi na obnovi koji su između ostalog podrazumevali i kompletnu reparaciju sedišta i podova

24SEDAM RUMA Svečano otvorena renovirana Velika dvorana Kulturnog centra "Brana Crnčević"
Copyright Opština Ruma

Najlepša, ali i najakustičnija sala u Sremu, Vojvodini, a i šire – Velika dvorana Kulturnog centra „Brana Crnčević“ svečano je otvorena večeras nakon višemesečne rekonstrukcije, koju su zajednički finansirali Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Ruma.

U sali koja moze da primi 700 gledalaca, po prvi put za 37  godina obavljeni su radovi na obnovi koji su između ostalog podrazumevali i kompletnu reparaciju sedišta i podova. Za tu namenu sredstva su obezbeđena putem projekta „Gradovi u fokusu“ Ministarstva kulture i informisanja u iznosu od sedam miliona dinara i iz budžeta Opštine Ruma u iznosu od tri miliona dinara.

To je prvi put da se na ovakav način obezbeđuju sredstva iz resornog ministarstva, izjavila je predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

„Kulturni centar „Brana Crnčević“ je zasluzno dobio ova sredstva, jer 37 godina u ovu ustanovu nije ništa ulagano. Posle 37 godina odlučili smo da obnovimo sve ustanove kulture, uključujući domove kulture po selima, a prvi na red je, zahvaljujući sredstvima ministarstva došao naš Kulturni centar. Ova ustanova čini kulturnu fizionomiju našeg grada, okuplja sve kulturne sadrzaje od profesionalnih do amaterskih, koja neguje duh i tradiciju našeg grada. Pored maksimalne logističke podrške svim vidovima profesionalnog i amaterskog stvaralaštva, prezentacije kulturno zabavnih formi, gotovo da ne postoji  značajnija, renomirana teatarska kuća koja nije vrhunskim profesionalnim umetničkim, pozorišnim ili muzičkim programima više puta impresionirala rumsku, ali i gotovo redovnu publiku iz okolnih gradova. Zato je naša duznost ulazemo u ovu ustanovu, koja sluzi na čast i ponos svih nas njenih korisnika.“, kazala je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Velika dvorana Kulturnog centra „Brana Crnčević“ Ruma jedna je od najvećih u zemlji sa 700 mesta i vazi za salu sa najboljim akustičnim karakteristikama koje se porede sa onima u beogradskom Kolarcu i zagrebačkom Lisinskom. Godišnje kroz nju prođe između 50.000 i 60.000 posetilaca.

U  večerašnjem programu svečanog otvaranja su učestvovali Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“  i hor Srpskog pevačkog društva u Rumi, kao i solista na harmonici Veljko Ljuština i vokalna solistkinja Agota Vitkai Kučera.

 „Večerašnja svečana akademija bila najbolji test za čuvenu akustiku naše sale. Ova sala je bila poiznata po tome i u staroj Jugoslaviji, upoređivali su je sa Lisinskim, Kolarcem, a u Vojvodini kazu da nema sale za poređenje. Program je bio upravo onakav kakav treba da bude za ovu dvoranu, to su naša  kulturno umetnička društva, to su ljudi koji su potekli iz ovog grada i koji godinama upravo u ovoj sali nastupaju i vezbaju i meni je čast i zadovoljstvo da su upravo oni dali pečat večerašnjoj akademiji i sa njima nastavljamo saradnju kao i do sada. Poklonicima kulture u našoj opštini poručujem da nam predstoji jedna uzbudljiva kulturna jesen i zima“, istakla je Katarina Filipović, direktorka Kulturnog centra „Brana Crnčević“.

U narednim danima nastavljaju se programi povodom otvaranja Velike dvorane, pa će tako, između ostalog, 28.oktobra na programu biti Veče Ivana Bosiljčića, a 29. oktobra predstava „Balkanski špijun“.

Rumski Kulturni centar građen je sredstvima samodoprinosa, a u njegovu izgradnju je ulozeno 380 miliona tadašnjih dinara. Hroničari beleze da su Rumljani bili zeljni jednog takvog simbola kulturnog zivota i nesebično su izdvojili sopstveni novac za njegovu izgradnju.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike