24SEDAM ZRENJANIN Zamenik Santovac na obeležavanju Dana ustanka

07.07.2022

08:00

0

Autor: 24sedam

Ceremonija je održana pored spomenika žrtvama fašizma u Karađorđevom parku

24SEDAM ZRENJANIN Zamenik Santovac na obeležavanju Dana ustanka
Copyright Opština Zrenjanin

“Na Ivandan, 7. jula 1941. godine, odjeknuli su prvi pucnji protiv fašističkog okupatora na teritoriji Srbije. Tri meseca nakon zverskog bombardovanja Beograda i porobljavanja naše zemlje, slobodarski narod podigao je ustanak. Narod slavne i herojske prošlosti i zemlja pobednica u Prvom svetskom ratu, koja se nikada nije mirila s okupacijom i stranom vojničkom čizmom, učinili su ono što se moralo i što je duboko usađeno u naše istorijsko trajanje - da se suprotstavi neprijatelju i zlu, tada oličenom u fašizmu i nacizmu”. 

Tim rečima, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac počeo je obraćanje okupljenima na današnjem obeležavanju Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu. 

Opština Zrenjanin
 

Ceremonija je održana pored spomenika žrtvama fašizma u Karađorđevom parku, a uz delegaciju Grada Zrenjanina - u kojoj su bili i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević - vence na spomenik položili su i načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović, delegacije Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin. Himnu Republike Srbije otpevala je članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, naša sugrađanka Milica Dosković. 

Spomenik u Karađorđevom parku otkriven je 1946. godine, na mestu stradanja rodoljuba iz Pančeva i spomen-grobnice u kojoj je bilo sahranjeno preko 200 stradalih sa teritorije celog tadašnjeg sreza, između ostalih i Žarko Turinski, Koča Kolarov i Žarko Zrenjanin - čiji su posmrtni ostaci kasnije preneti na druge lokacije. Prostor oko spomenika uređen je pre dve godine, kao deo širih aktivnosti na obnovi i uređenju spomen-obeležja na teritoriji grada.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike