24SEDAM RUMA Obeležena 30. godišnjica progona Srba sa vekovnih ognjišta

02.08.2022

10:45

0

Autor: 24sedam

Pre polaganja venaca služen je i parastos u hrtkovačkoj pravoslavnoj crkvi, a zatim je organizovan je prigodan kulturno - umetnički program u sali Doma kulture

24SEDAM RUMA Obeležena 30. godišnjica progona Srba sa vekovnih ognjišta
Obeležena 30. godišnjica progona Srba sa vekovnih ognjišta - Copyright Opština Ruma

U Hrtkovcima je danas obelezena 30. godišnjica progona Srba iz Hrvatske. Tim povodom predstavnici Opštine Ruma, rumskog SUBNOR-a i Saveza Srba iz regiona polozili su vence na spomen ploču zrtvama terora na seoskom Domu kulture "Sveti Sava".

Vence su u ime Opštine Ruma polozili predsednik SO Ruma Stevan Kovačević i načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić koji su saglasni u oceni da se stradalništvo srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije tokom ratova devetesetih ne sme zaboraviti.

Opština Ruma
 

"Na svim velikim i istorijskim i civilizacijskim vododelnicama naš narod je uvek znao da se opredeli na stranu pravde i slobode i ta opredeljenost koštala ga je mnogih zrtava. Nema tog mesta u ovoj našoj lepoj otadžbini koje nije imalo tokom istorije u različitim istorijskim etapama značajne zrtve u borbi za slobodu, za pravdu, za jednakost. Nazalost ta naša spremnost da se zrtvujemo i da ne pitamo za cenu slobode i pravde nije srazmerna našoj spremnosti i našoj opredeljenosti da kao savremenici na adekvatan način uvek i tamo gde treba obelezavamo i pamtimo naše zrtve. Nažalost postoje još mnoga mesta koja svoje zrtve kroz istoriju nisu popisala, koja nisu zapamtila i to je nešto što nam kao narodu ne sluze na čast. Vi Hrtkovčani ovim primerom i ovakvim načinom obelezavanja sećanja na vaše sugrađane koji su stradali na pravdi Boga za slobodu, za pravdu, za jednakost, za svoju domovinu, jeste jedan lep primer koji pokazuje i koji treba da bude putokaz za sve nas da ono što nismo do sada dovoljno činili učinimo", poručio je Kovačević.

Opština Ruma
 

Pre polaganja venaca služen je i parastos u hrtkovačkoj pravoslavnoj crkvi, a zatim je organizovan je prigodan kulturno - umetnički program u sali Doma kulture. Tradicionalnim igrama predstavile su su grupe hrtkovačkog KUD "Desanka Maksimović".

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike