24SEDAM PANČEVO U toku su radovi na sređivanju prostorija srednjih škola

18.08.2022

13:12

0

Autor: 24sedam

Vreme školskog raspusta, odnosno vreme kada nisu tu ni učenici ni nastavnici, koristi se za saniranje prostora škola, kako bi spremno dočekali novu školsku godinu, istakla je mr Tatjana Božić

24SEDAM PANČEVO U toku su radovi na sređivanju prostorija srednjih škola
Copyright Printscreen/YouTube

Kao i ranijih godina, tako i ove, za vreme školskog raspusta obavljaju se neophodni radovi na podizanju kvaliteta nastave u osnovnim i srednjim školama Grada Pančeva.

U to kako teku radovi na uređenju srednjih škola uverila se mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, koja je posebnu pažnju posvetila Gimnaziji „Uroš Predić“, jednoj od najstarijih prosvetnih ustanova u Srbiji, koju su završili mnoge poznate ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

„Vreme školskog raspusta, odnosno vreme kada nisu tu ni učenici ni nastavnici, koristi se za saniranje prostora škola, kako bi spremno dočekali novu školsku godinu. Iz budžeta grada Pančeva je ove godine izdvojeno 9.400.000 dinara za tekuće održavanje za osam srednjih škola. Najčešći radovi u srednjim školama jesu sanacija fiskulturnih sala i uređenje školskih dvorišta, reparacije i farbanje ulaznih vrata, delova fasade, zidova u školi, sanacija krovova i radovi na sanitarnim čvorovima. Većina ovih radova je u toku i svakako će se završiti do početka nove školske godine“, istakla je mr Tatjana Božić.

Inače, zgrada Gimnazije i zgrada fiskulturne sale, koja je njen sastavni deo, Odlukom Vlade Srbije utvrđeni su, 1997. godine, za spomenik kulture, kao nepokretno kulturno dobro. Gradnja zgrade sadašnje Gimnazije započeta je 1887. godine, završena je sledeće godine, kada je sagrađena i fiskulturna sala. Međutim, za godinu osnivanja Gimnazije računa se 1863. godina, godina kada je Carsko-kraljevska niža realka, osnovana 1851. godine, preimenovana u Carsko-kraljevsku višu realku, školu na nemačkom jeziku, koju je tada pohađao i Laza Kostić, rodonačelnik srpskog romantizma. Pored Laze Kostića, pančevačku Realku pohađali su i Uroš Predić i Mihajlo Pupin, a jedan od nastavnika Gimnazije bio je i Miloš Crnjanski.

I zbog toga, svako ulaganje u sređivanje ove kultne srednje škole nikada nije suvišno.

Promo/ Grad Pančevo
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike