24SEDAM PANČEVO Obeležen Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

16.12.2022

09:39

0

Autor: 24sedam

Grad Pančevo je multietnička sredina koja poštuje i uvažava nacionalne različitosti, rekao je Tigran Kiš

24SEDAM PANČEVO Obeležen Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu
Copyright Grad Pančevo

Tigran Kiš predsednik Skupštine grada Pančeva, prisustvovao je komemorativnoj svečanosti povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, zajedno sa Milenkom Čučkovićem, članom Gradskog veća grada Pančeva zaduženim za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predvodio je ceremoniju polaganja venaca na Spomen kompleksu „Stratište“.

„Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, dan kada je fašistički režim 1942. godine jednom običnom naredbom sve Rome odlučio deportovati u radne logore, a sve radi njihove likvidacije. Tako su Romi, zajedno sa drugim narodima, Srbima i Jevrejima, zbog svoje nacionalne pripadnosti masovno likvidirani svuda na teritoriji Trećeg rajha, pa i ovde gde se danas nalazimo, na Stratištu u Pančevu. Fašizam kao ideologija nažalost živi i danas. Svedoci smo novih sukoba širom sveta i tu reč danas koristimo objašnjavajući sukobe, češće nego ranijih godina. Zbog toga je važno obeležavati 16. decembar. Obeležavanje ovog dana je dokaz o posvećenosti Srbije borbi protiv fašizma. Nažalost, ovo nije jedini dan u našoj istoriji koji nas obavezuje na sećanje. Sećanjem i izražavanjem poštovanja prema stradalim žrtvama, mi sprečavamo zaborav na borbu koja je dovela do slobode u kojoj danas živimo. Grad Pančevo je multietnička sredina koja poštuje i uvažava nacionalne različitosti. Jednakost u uživanju ljudskih prava i sloboda, kao i kulturna, međuverska i međunacinalna tolerancija su tekovine duboko utkane u tkivo grada Pančeva i neraskidiv deo njegove istorije. Svima koji ste danas došli na obeležavanje Dana sećanja na postradale Rome u Drugom svetskom ratu, u ime grada Pančeva želim da kažem hvala, a svim nevino postradalim žrtvama  večno hvala i slava im!“ rekao je Tigran Kiš.

Prisutnima se obratio i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, romske nacionalne manjine i romske delegacije, Skupštine grada Beograda, Jevrejske opštine Pančevo, kao i članovi Diplomatskog kora u Republici Srbiji i udruženja za negovanje tradicija.

Promo/ Grad Pančevo
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike