24SEDAM ZRENJANIN Zrenjanin i Taraš domaćini 19. susreta mreže "Evropskih sela roda"

19.07.2022

16:36

0

Autor: 24sedam

Taraš je postao član te porodice 2015. godine, kada je uspešno realizovao kandidaturu na nivou Srbije

24SEDAM ZRENJANIN Zrenjanin i Taraš domaćini 19. susreta mreže "Evropskih sela roda"
1651409736RODA2-LUCANI-RINA - Copyright RINA

Grad Zrenjanin i naseljeno mesto Taraš domaćini su 19. susreta mreže evropskih sela roda, tradicionalnog okupljanja koje inicira nemačka fondacija za zaštitu životne sredine “EuroNatur”. Svake godine domaćin je druga država i neko od 15 evropskih sela roda koja su do sada ponela to priznanje. 

Taraš je postao član te porodice 2015. godine, kada je uspešno realizovao kandidaturu na nivou Srbije, u konkurenciji banatskih Sakula i sremskog Kupinova, a uz podršku Grada Zrenjanina i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svečanom otvaranju 19. susreta danas su, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, prisustvovali predstavnici sedam evropskih sela roda - iz Nemačke (Rihštat), Španije (Malpartida de Kaseres), Poljske (Tikocin), Grčke (Poros), Hrvatske (Čigoč), Mađarske (Nađbajom), Bugarske (Belozem) i domaćini iz Taraša, uz učešće čelnika Fondacije “EuroNatur” i Grada Zrenjanina. 

Prisutne je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Rekao je da je Zrenjanin, po veličini teritorije koja mu administrativno pripada, drugi grad u Republici Srbiji i da su u sastavu grada 22 seoska naselja, svako na svoj način zanimljivo i specifično. 

- Kada vam kažem da je između dva naša najudaljenija sela, na severu i jugu, rastojanje čak 60 kilometara, onda možete da shvatite koliko tu ima i prirodnog bogatstva, različitog biljnog i životinjskog sveta - istakao je i dodao da kroz teritoriju Zrenjanina protiču čak četiri reke, da je tu i nekoliko manjih jezera, kao i prirodnih rezervata, poput Carske bare i Ritova donjeg Potisja. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike