24SEDAM ZRENJANIN Na “Bošnjakovom salašu” obeležena godišnjica pogibije Ruže Šulman i Koče Kolarova

26.07.2022

09:25

0

Autor: 24sedam

Cveće na spomen-obeležje, kao i svake godine, položili su predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina i Grada Zrenjanina

24SEDAM ZRENJANIN Na “Bošnjakovom salašu” obeležena godišnjica pogibije Ruže Šulman i Koče Kolarova
Copyright Opština Zrenjanin

Na “Bošnjakovom salašu”, u ataru pored puta za Mihajlovo, danas je obeležena 81. godišnjica od tragičnih događaja prvog ratnog leta u Zrenjaninu, 1941. godine, kada su na tom mestu pogubljeni od okupatora naši sugrađani Ruža Šulman, Vladimir Kolarov Koča, Frank Samuel Šandor i Kikinđani Aldan Tiberij i Stojan Arsenov.

Cveće na spomen-obeležje, kao i svake godine, položili su predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina i Grada Zrenjanina, u čije su ime današnjoj ceremoniji prisustvovali načelnik Gradske uprave Miloš Korolija i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Jelena Dragić. 

Opština Zrenjanin
 

Ruža Šulman i Koča Kolarov bili su simboli otpora protiv fašizma i nemačke okupacije, ali i više od toga, jer je zajedničkim odlaskom u smrt prekinuta i njihova ljubavna priča. Okupatori su Ruži Šulman ponudili život u zamenu da izda još nekog od pripadnika otpora, ali je ona to odbila. Streljani su u znak odmazde za paljenje žita od strane partizanskog odreda, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomen-obeležje. 

Imenom Ruže Šulman nazvano je jedno od prvih novih stambenih naselja u posleratnom Zrenjaninu, a Ulica Koče Kolarova predstavlja jednu od najvažnijih saobraćajnica na teritoriji MZ “Dositej Obradović” i gradskog jezgra Zrenjanina. Zrenjaninska gimnazija takođe je jedno vreme nosila naziv “Koča Kolarov”. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike