24SEDAM IRIG Irižani čekaju Godoa

21.09.2022

10:34

0

Autor: 24sedam

"Čekajući Godoa” je jedan od najznačajnijih dramskih tekstova 20. veka

24SEDAM IRIG Irižani čekaju Godoa
Copyright Opština Irig

U iriškom Domu kulture u subotu 19. oktobra, u 19 časova, biće izvedena predstava “Dok čekamo Godoa”, prema motivima čuvene drame Semjuela Beketa, u reziji Vukašina Ranđelovića. Predstava se igra u okviru projekta “Pozorište za sve” Saveza dramskih umetnika Vojvodine i trupe “Otelotvorenje”. Predstava će biti odigrana u humanitarne svrhe, a publika će umesto kupovine karata, doneti grickalice, slatkiše i konzerviranu hranu koja će biti podeljena Svratištu za decu i mlade i Svratištu za beskućnike grada Novog Sad.

"Čekajući Godoa” je jedan od najznačajnijih dramskih tekstova 20. veka. Zbog svoje filozofske sadrzine, mnogi ovo delo nazivaju misterijom koja je zamotana u enigmu. Radnja se odvija na seoskom drumu, kraj drveta, gde dva glavna lika, Vladimir i Estragon čekaju Godoa. Stavljeni u situaciju na koju ne mogu da utiču, Vladimir i Estragon pokušavaju da prekrate vreme radnjama koje im na prvi pogled izgledaju razumne.

Dok čekaju Godoa oni upoznaju i misterioznog putnika Poca i njegovog slugu Srećka. U knjizevnoj kritici ovo delo je tumačeno kao mračna alegorija čovekove potrage za smislom. Da li je ovo tumačenje tačno i da li je ta potraga za smislom stvarno toliko mračna ili je samo sastavni deo zivota, da li će ovoga puta Godo doći ili ne, ostaje da otkrijemo zajedno.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Irig koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike