24SEDAM ČOKA Izložba fotografija “Mlečni put” Ivane Popov

11.11.2022

11:45

0

Autor: 24sedam

Ivana Popov, učiteljica i majka troje dece, kaže da je fotografija za nju neka vrsta terapije

24SEDAM ČOKA Izložba fotografija “Mlečni put” Ivane Popov
Ilustracija - Copyright Foto: Gradske Info

U holu Doma kulture u Čoki u četvrtak, 17. novembra, biće u 18 sati otvorena izložba fotografija “Mlečni put” Ivane Popov iz Sanada. To je Ivanina druga samostalna izložba fotografija, posle prošlogodišnje (prve) u Novom Kneževcu u Kulturnoj zoni, pod nazivom “Eden”.

– Rado sam prihvatila poziv predsednice opštine Čoka Stane Đember, koja je preko društvenih mreža pratila moj fotografski rad, da priredim ovu drugu samostalnu izložbu, a u tome su me podržale predstavnice Unije žena SNS-a – rekla je Ivana Popov i dodala da joj je u odabiru fotografija i pripremanju postavke svesrdno pomogao njen prijatelj, umetnik Robert Sabo Benke.

Ivana Popov, učiteljica i majka troje dece, kaže da je fotografija za nju neka vrsta terapije, otklon od svakodnevice i svakojakih briga, a potom sve više, kako kaže, i način pogleda na svet.

– Uvek ističem da fotografije korespondiraju sa mojim unutrašnjim bićem i svim onim što radim; to, mišljenja sam, nema veze sa egom nego, naprotiv, sa večnom potragom za istinom i potrebom za

neprekidnom igrom – navodi Ivana. Izložba “Mlečni put” predstavlja, kako naglašava, njen unutrašnji osećaj lepote, beskraja i vremena bez početka i kraja.

– Ponekad smo izgubljeni i sami u tom ogromnom svemiru, a opet, to je i naš topli dom. Zato su, primerice, krave posebno, moj omiljen motiv na fotografijama, i s njima, rekla bih, imam baš prijateljski odnos, kao i sa svim drugim životinjama koje mi, čini mi se, prilaze vrlo blagonaklono
kada vide moj objektiv. I, stoga smatram da je sve “igra” – naglašava Ivana Popov.

Ona u tom kontekstu smatra da je čovek, po onoj staroj izreci, homo ludens (čovek igre).

– Savremeni načini življenja nameću nam snalažljivost, rutinu, katkad i, da tako kažem, pokvarenost, čemu posledično prethode razne brige i strahovi; da nas sve to odvoji od dobrote i ljubavi, od igre. A naš cilj bi, zapravo, u svemu tome, trebalo da bude težnja da se vratimo u dečje svetove, sa svim onim što mališani nose u sebi, a to su praštanje, radost, ljubav, igra – ukazuje Ivana Popov. Ona izražava nadu da će svi oni koji posete izložbu fotografija “Mlečni put” bar za trenutak osetiti njen doživljaj “tog čudesnog i lepšeg sveta u kojem bistvujemo”.

U ime Unije žena SNS, koja je pokrovitelj ove izložbe, predsednica opštine Čoka Stana Đember, pozvala je građane na otvaranje ove interesantne i lepe postavke.

Stavovi izneti u podržanom medijskim projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Čoka koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike