24SEDAM ŠABAC Sporazum Zaštitinika građana i Udruženja ombudsmana potpisan u Šapcu

07.12.2022

18:45

0

Autor: 24sedam

„Lokalne samouprave su među nadležnim organima na čiji rad se građani vrlo često pritužuju Zaštitniku građana - rekao je Pašalić

24SEDAM ŠABAC Sporazum Zaštitinika građana i Udruženja ombudsmana potpisan u Šapcu
Zaštitnik građana Zoran Pašalić - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Zaštitnik građana Zoran Pašalić juče je u Šapcu potpisao sporazum o saradnji sa Udruženjem ombudsmana Srbije u cilju zajedničkog rada na unapređenju zaštite prava građana i promociji ljudskih i manjinskih prava i sloboda u Republici Srbiji.

„Lokalne samouprave su među nadležnim organima na čiji rad se građani vrlo često pritužuju Zaštitniku građana. Zbog toga podržavamo izradu zakona kojim bi bio regulisan položaj i status lokalnih ombudsmana a time ujedno unapređena zaštita prava građana u lokalnim samoupravama“, rekao je Pašalić posle potpisivanja sporazuma.

Pašalić je naveo da bi novim zakonom o lokalnim ombudsmanima trebalo da bude propisana obaveza da svaka opština i grad u Srbiji imaju svog zaštitnika ljudskih prava, a da položaj lokalnog ombudsmana mora biti uređen do detalja – trajanje mandata, način rada, ali i kako će biti zaštićen kada njegov mandat prestane.

„Kada lokalni ombudsman obavlja dobro svoj posao to može imati dalekosežne posledice i po njega i po njegovu porodicu zbog čega smatramo da zaštita lokalnog ombudsmana nakon isteka mandata mora da bude eksplicitno definisana zakonom“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je najavio da će u narednom periodu, u cilju boljeg sagledavanja problema građana u lokalnim zajednicama, obilaziti opštine i gradove u kojima postoje lokalni ombudsmani ali i one u kojima taj organ još nije uspostavljen.

Predsednica Udruženja ombudsmana Srbije Marina Popov Ivetić, koja je u ime udruženja potpisala sporazum, zahvalila je Pašaliću na kontinuiranoj podršci i pomoći u radu lokalnih ombudsmanima i izrazila zadovoljstvo zbog budućeg zajedničkog rada na unapređenju prava i sloboda građana.

Prema sporazumu, Zaštitnik građana i Udruženje lokalnih ombudsmana između ostalog sprovodiće zajedničke aktivnosti, obuke, medijske promocije, projekte i istraživanja u cilju unapređenja i promocije ljudskih prava.

Stavovi izneti u podržanom medijskim projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike