24SEDAM RUMA Dan Opštine - Uručena javna priznanja zaslužnim građanima i novčane nagrade najboljim studentima

24.11.2022

15:16

0

Autor: 24sedam

Specijalna zahvalnica uručena je Ministarstvu zaštite zivotne sredine, a u ime ministarke Irene Vujović priznanje je primila savetnica Sara Pavkov

24SEDAM RUMA Dan Opštine - Uručena javna priznanja zaslužnim građanima i novčane nagrade najboljim studentima
Copyright Opština Ruma

Obelezavajući Dan Opštine i slavu grada Opština Ruma organizovala je danas prigodnu svečanost u Kulturnom centru „Brana Crnčević" na kojoj su prezentovani rezultati rada lokalne samouprave u poslednjih godinu dana, ali i nagrađeni zasluzni pojedinci i najbolji studenti naše opštine.

U do poslednjeg mesta ispunjenoj renoviranoj Velikoj dvorani Kulturnog centra „Brana Crnčević“, tokom svečanosti preplitali su se istorija, duhovnost i tradicija, sa napretkom, razvojem i modernizacijom, susretala se prošlost sa sadašnjošću, a sve sa vizijom bolje budućnosti.

Istorijski osvrt na 24. novembar, kada je u našem gradu 1918. godine doneta odluka Velikog narodnog zbora da se Srem prisajedini Kraljevini Srbiji, a koji se praznuje kao Dan Opštine, dala je u svom uvodnom izlaganju predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, istoričarka po struci.

„Od pre pet godina naš grad Ruma nastoji da označi i od zaborava otrgne sećanje na jedan od vaznih događaja u 276 godina svog postojanja. Tog novembarskog dana pre 104 godine nepunih dvadesetak dana pošto je pobednička srpska vojska 1918. godine ušla u Rumu u našem gradu je odrzan skup, zbor izaslanika narodnih veća iz čitavog Srema koji je uspešno organizovao dr Žarko Miladinović. Istorijski značajnim odlukama ovog zbora otvoreno je novo poglavlje u istoriji Srema. Nakon integracije u zajedničku drzavu Srba, Hrvata i Slovenaca u koju su, kako se nazalost pokazalo, neki narodi ušli iz posebnih, sasvim oprečnih interesa i potom više od stoleća koje je donelo niz društvenih potresa i prevrata, ratova, ekonomskih i političko-ideoloških eksperimenata i zabluda, svedoci smo da Ruma prateći aktuelne projektovane drzavne programe i planove stabilno ostvaruje veoma dobre rezultate. Danas sagledavajući različite aspekte bez skromnosti i sa velikim zadovoljstvom konstatujem da savremena Ruma dozivljava jedan od svojih prosperitetnih perioda. Iz sopstvenih raspolozivih kapaciteta uz značajnu pomoć određenih zaduzenih resora republičkih ministarstava i pokrajinskih sekretarijata, Opština podrzava nesmetano pozitivno poslovanje subjekata u privatnom i javnom sektoru, konstantno prateći iskazane potrebe sugrađana i u čitavoj opštini unapređuje njihov svakodnevni zivot i rad", poručila je predsednica Ćirić.

Protoprezviter Sreten Lazarević, arhijerejski namesnik rumski pozeleo je srećnu krsnu slavu svim Rumljanima, čestitajući sugrađanima i Dan Opštine.

„Prisajedinjenjem Srema Srbiji osvanuo je dugoočekivani dan pripreman generacijama naših svetih predaka na ovim prostorima. Nadahnuti slobodoumljem naši preci hodili su tamom koja ih nije obuzela, prepoznavali su put, jasno dolazeći cilju očuvanja svega njima vrednog. Znali su da u slobodnom ambijentu mogu nesmetano uređivati zivot, postizati zeljeni razvoj i podizati potomstvo u svome domu slobodni da sami biraju način zivljenja", kazao je Lazarević i dodao da nije slučajno za odrzavanje Velikog narodnog zbora izabran baš praznik Svetog Stefana Dečanskog.

Predsednik SO Ruma Stevan Kovačević je naglasio da se sa ustanovljenjem 24. novembra kao Dana Opštine, Ruma otrgla iz vekovnog istorijskog samozaborava i ponosno upisala u red lokalnih zajednica koje neguju svoje identitetske simbole i obnavljaju svoju istorijsku samosvest.

„Ukazaćemo danas i počast onima među nama koji su na svojim primerom osvetljavali horizonte, ali nas i nadahnjivali da vlastite poduhvate uvećavamo, pomeramo granice i spremamo se za domete za koje nismo ni slutili da su nam dosezni. Samo tako naše stajanje na istorijskoj vetrometini, a time i naši praznici imaju svoj potpuni i pokretački smisao, pa nije li upravo to i taj smisao i smisao svakog individualnog i kolektivnog bitisanja, ne samo smisao praznovanja", istakao je Kovačević pred uručenje opštinskih nagrada i priznanja.

Rumska povelja za izuzetne rezultate u oblasti muzičkog stvaralaštva, kao i za doprinos promociji Opštine Ruma u zemlji i inostranstvu, uručena je: Vokalno-instrumentalnom etno ansamblu „Vrelo", a u ime ime laureata zahvalnost je izrazila Nataša Lovrić.

„Hvala Opštini i našem predivnom gradu. Jako smo emotivni kada smo na ovoj našoj bini, na njoj smo odrasli i od nekih prvih koraka i otkako je ova Ustanova podignuta mi smo osećali te daske i znali smo da one znače zivot. Sve te svetske bine ne mogu da donesu toliko emocija koliko donosi ova naša Ruma. Hvala najlepše od srca, hvala što osećate da neko mora da čuva kulturno nasleđe pa i na ovaj moderan način kako mi to činimo", rekla je Nataša.

Zahvalnice Opštine Ruma u 2022. godini i novčane nagrade, u iznosu od po 30.000,00 dinara, dodeljene su Đorđu Boškoviću iz Rume, muzejskom savetniku - istoričaru, za dugogodišnji naučno-istrazivački rad i istaknut doprinos u otkrivanju i očuvanju istorije Rume; Stefanu Zuboviću iz Rume, članu Džudo kluba „Sloven" iz Rume, za postignute izuzetne rezultate;  Vesni Dimov iz Rume, vaspitačici u penziji, za dugogodišnji vaspitni rad u UPVO „Poletarac" i istaknut doprinos u vaspitanju mnogih generacija; Dragomiru Jankoviću iz Rume, muzejskom savetniku - istoričaru, za dugogodišnji naučno-istrazivački rad i istaknut doprinos u afirmisanju kulture u Rumi: Goranu Bajiću iz Žarkovca, preduzetniku, za doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Ruma, te predstavljanju Opštine Ruma u najboljem svetlu, Vesni Subašić iz Rume, učiteljici, za dugogodišnji obrazovni rad u OŠ „Veljko Dugošević" u Rumi i istaknut doprinos u obrazovanju mnogih generacija i akademiku prof. dr Hadži Milutinu Stojkoviću iz Rume, za značajan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Ruma.

Specijalna zahvalnica uručena je Ministarstvu zaštite zivotne sredine, a u ime ministarke Irene Vujović priznanje je primila savetnica Sara Pavkov.

„U ime ministarke Vujović i Ministarstva zaštite zivotne sredine zelim da se zahvalim pre svega predsednici Ćirić koja je pokazala da jedna opština u Vojvodini ima zaista sve kapacitete, da u narednom periodu mozda bude jedna od najzelenijih u našoj zemlji. Zadali ste i ozbiljan zadatak današnjom manifestacijom kako se ponosi jedna opština na sve ono što je urađeno u prethodnom periodu", naglasila je Sara Pavkov.

Na današnjoj svečanosti Opština Ruma je nagradila i 27 najboljih studenata koji nisu preneli ispite u narednu godinu, a imaju prosek ocene iznad 9.50.

Predsednica Ćirić im je uručila zahvalnice, monografiju Rume, ali i novčane nagrade u iznosu od 25.000 dinara.

Proslavu Dana Opštine upotpunio je sjajan kulturno - umetnički program. Glumac Nebojša Milovanović je recitovao stihove najboljih srpskih pesnika, hor Srpskog pevačkog društva u Rumi otpevao je himnu „Boze pravde", dok je prefinjeni muzički pečat svojim nastupom ostavio Duo moderato. Svečanost u Kulturnom centru sjajno je vodio glumac Nebojša Kundačina.

Sad već po tradiciji prikazan je i film „Ruma između dva praznika“ koji je sumirao sve ono urađeno na boljitku opštine u proteklih 12 meseci.

 


Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike