24SEDAM RUMA Obeležena slava Hrama Silaska Sv. Duha na apostole

13.06.2022

09:07

0

Autor: 24sedam

Liturgiji je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski gospodin Vasilije, veliki broj sveštenstva srpske pravoslavne crkve i veliki broj vernika

24SEDAM RUMA Obeležena slava Hrama Silaska Sv. Duha na apostole
Slava - Copyright Opština Ruma

Predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić prisustvovala je danas na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom Hramu Silaska Sv. Duha na apostole u Rumi povodom proslave hramovne slave. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici tri dana praznuju dan Silaska Svetog Duha na apostole, praznik u narodu nazvan Duhovi ili Trojice.

Liturgiji je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski gospodin Vasilije, veliki broj sveštenstva srpske pravoslavne crkve i veliki broj vernika. Nakon liturgije organizovana je litija oko hrama i osveštan slavski kolač.

Deo tradicije za ovaj praznik u Rumi je i stari narodni običaj koji se odrzava na Duhovski ponedeljak, a to su „Kraljice“. Nakon liturgije i pričešća, običaj je da „Kraljice“ obilaze i pevaju prigodne pesme po rumskim domaćinstvima i ustanovama, te su posetile i Gradsku kuću gde smo ih ugostili.

Kako kraljički običaj nalaze povorka lepo obučenih i nakićenih devojaka svojim pesmama i igrom donosi berićet i blagostanje domovima koje posete, domaćini ih primaju u svoja dvorišta i domove, te posle otpevanih pesama dobijaju razne darove.

ANIP „Branko Radičević“ iz Rume koji je obnovio ovaj običaj bavi se očuvanjem izvorne kulturne tradicije srpskog naroda na teritoriji Srema i ukazuje na značaj očuvanja kulturnih tekovina srpskog naroda, posebno među decom i mladima u nameri da se ove tekovine neguju među mlađim generacijama, kako bi u budućnosti mogle da se prenose u nasleđe.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike