Nova mreža IBA za zaštitu ptica u Srbiji

14.10.2020

09:44 >> 12:45

0

IBA mrežom pokrivena su staništa nacionalno ugroženih vrsta ptica poput velike droplje, orla krstaša, stepskog i sivog sokola, velikog tetreba, male čigre,

Nova mreža IBA za zaštitu ptica u Srbiji
Copyright Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije/Marton Horvath/MME Birdlife Hungary

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je međunarodna organizacija BirdLife International proglasila novu mrežu značajnih područja za ptice u Srbiji (Important Bird Area – IBA), koja će pokrivati najznačajnije lokacije na kojima se divlje ptice razmnožavaju, prehranjuju, odmaraju ili prezimljavaju.

Kako je saopšteno, IBA mrežom pokrivena su staništa nacionalno ugroženih vrsta ptica poput velike droplje, orla krstaša, stepskog i sivog sokola, velikog tetreba, male čigre, ritske sove, troprstog detlića, jarebice, grlice i crne rode.

Takođe, značajna područja za ptice proglašena su zbog zaštite najređih i najugroženijih vrsta ptica, osnosno očuvanja njihovih staništa i populacija i biće rasprostranjena na 29,2% teritorije Srbije.

IBA područja određuju se nakon naučne obrade podataka o prisustvu, brojnosti i trendovima populacija odabranih vrsta ptica, dok ovaj proces sprovode stručne organizacije za istraživanje i zaštitu divljih ptica koje su članice mreže BirdLife International.

Takođe, ovaj proces određivanja IBA područja i celokupne mreže u svakoj državi je nezavistan i određen je strogom naučnom metodologijom.

Pixabay/ TheOtherKev

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije četvrtu po redu inventarizaciju značajnih područja za ptice u Srbiji sprovelo je 2019. i 2020. godine uz pomoć više desetina članova i saradnika koji su podatke o fauni ptica prikupljali u proteklih 10 godina.

Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić kaže da IBA služi kao osnov za određivanje delova ekološke mreže Srbije.

Ružić istiće da su značajna područja za ptice osnov za definisanje međunarodne ekološke mreže NATURA2000 kroz područja posebne zaštite (SPAs) koja se proglašavaju prema Direktivi o pticama Evropske unije.

– U ovom smislu obaveze naše države prema međunarodnim institucijama vrlo su jasne i moraju se poštovati – kaže Ružić.

Mnoga značajna područja za ptice u Srbiji poput Fruške gore, Slanog Kopova, Deliblatske peščare, Obedske i Carske bare, Uvca, Mileševke, Ðerdapa, Tare i Kopaonika zaštićena su područja i dobro su poznata javnosti.

Kako se navodi sa druge strane područja poput Gornjeg Potamišja, Slatina srednjeg Banata, Vršačkih ritova, Donjeg Podrinja, Čemerna, Negotinske krajine, Homolja, Sokobanjske kotline i Dukata nisu formalno zaštićena i nedovoljno su poznata stručnoj i širokoj javnosti, dok su dom velikog broja ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica, te je očuvanje ovih predela posebno izazovno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike