24SEDAM NEGOTIN Na današnji dan 1918. godine oslobođeni Negotin i Krajina

21.10.2022

14:14

0

Autor: 24sedam

U okviru obeležavanja Dana oslobođenja delegacije lokalne samouprave i boračkih organizacija položile su vence na spomenik oslobodiocima ratova od 1912. do 1918. godine u centralnom gradskom parku

24SEDAM NEGOTIN Na današnji dan 1918. godine oslobođeni Negotin i Krajina
Negotin - Copyright Opština Negotin

Na današnji dan 1918. godine Negotin i Krajina oslobođeni su u Prvom svetskom ratu. Slobodu su izvojevale francuske i marokanske jedinice pod komandom generala Žuinja.

Negotinci su toga dana priredili trijumfalan doček hrabrim oslobodiocima. U znak divljenja i poštovanja zbog ispoljene hrabrosti francuskih i marokanskih vojnika 23. oktobra je održana sednica Opštinskog odbora na kojoj je predsednik Ilija Anđelković predložio da se general Gambeta izabereza počasnog građanina Negotina kako bi se potomstvo večito sećalo svog oslobodioca. Odluka je jednoglasno doneta i pismenim aktom upućena generalu Gambeti.

U Velikom ratu, bez civilnih žrtava stradalih u odmazdama i kaznenim ekspedicijama neprijateljskih snaga, u borbama i zarobljeništvu poginulo je ukupno 3695 Krajinaca, 86 oficira, 151 podoficir i 3.458 vojnika.

U okviru obeležavanja Dana oslobođenja delegacije lokalne samouprave i boračkih organizacija položile su vence na spomenik oslobodiocima ratova od 1912. do 1918. godine u centralnom gradskom parku.

„Cela naša istorija od Velikog rata do danas, protekla je u znaku naših heroja i velikih stvaralaca. Takve heroje je iznedrila Krajina. Među gotovo 5.000 junaka 13.puka „Hajduk Veljko“, poput čvrstih stožera, borili su se dr Milivoje Petrović praunuk hrabrog brata Hajduk Veljka Petrovića koji je dopratio još nedolečenog Vojvodu Radomira Putnika od Prahova do Kragujevca, da preuzme rukovođenje generalštabom. Tu je i junak Branko Vukosavljević, veliki borac na kopnu i u vazduhu i prvi ratni komandant ratnog vazduhoplovstva kraljevine SHS, i ništa manje značajan Dragiša Stojadinović, ratnik s kamerom i puškom. Heroj koji je u odbrani Beograda 1914. godine sam, mitraljezom, zaustavio autrougarski puk i promenio ishod borbene situacije.“, istakao je Dragoslav Ristić, predsednik OO SUBNOR Negotin.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike