24SEDAM NEGOTIN Srednjoškolci za čistiji grad

13.10.2022

21:13

0

Autor: 24sedam

Akcija je sprovedena uz tehničku podršku Javnog komunalnog preduzeća Badnjevo

24SEDAM NEGOTIN Srednjoškolci za čistiji grad
Copyright Opština Negotin

Učenici Negotinske gimnazije i Tehničke škole danas  su organizovali akciju čišćenja Park šume Cvećara u Negotinu želeći da ukažu na važnost čuvanja životne okoline posebno prostora koji koriste mladi. Inicijativu za ovakvu vrstu ekološke akcije predložio je prošle nedelje Janko Mihajlović, učenik drugog razreda Negotinske gimnazije na prijemu koji je, u okviru Dečje nedelje, priredio Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

„  Mi smo prvenstveno u saradnji sa Petom  beogradskom gimnazijom došli na ideju da organizujemo nešto ovog  tipa. Oni su još prošle godine organizovali eko akciju a mi smo se priključili kao prva škola van Beograda koja je to učinila. Ideja je da mladi više uče o ekologiji i koliko je to bitno, i ovo je jedna od stvari u primeni, gde ne samo u školi kroz teoriju, već i u praksi primene neke od stvari.“ izjavio je inicijator akcije Janko Mihajlović.

Aktivizam blizu 70 učenika koji su danas vredno radili, njihovu pokazanu dobru volju i kao svest o čuvanju okoline i grada, podržao je predsednik Veličković koji je danas prisustvovao akciji u parku u Cvećari.   

„Inicijativu koja je predložena prošle nedelje na prijemu podržao sam jer smatram da je dragoceno što mladi žele da povedu računa o prostoru koji oni najviše i koriste, i da žele da taj prostor bude čist, a mobilijar koji lokalna samouprava često obnavlja, traje i za one koji tek dolaze. Drago mi je što su naši srednjoškolci voljni da organizuju još ovakvih akcija i mi ćemo ih sigurno podržati u tome, kao i njihov predlog da u zimskom periodu edukuju mlađe, mislim na osnovce i predškolce. Smatramo da je ovo preko potrebno  i  da se svest mladih budi, a ujedno apelujem i na starije sugrađane da zajedno naš grad i okruženje učinimo čistijim. Svest o javnoj svojini i čuvanju javnog dobra je prioritet  i na nju se može uticati upravo na ovakav način. Mi možemo organizovati mnogo edukacija mladih ali kroz njihovu inicijativu  i delovanje možemo sigurno  dopreti  do svesti većeg broja mladih ljudi, a kroz medijsku podršku i do naših starijih sugrađana.“ poručio je danas predsednik Veličković.

Učenički parlament Negotinske gimanzije je, pored  gimnazijalaca animirao i učenike Tehničke škole koji su se rado odazvali pozivu da daju svoj doprinos u uređenju Park šume u naselju Cvećara.

 „Nekada su ovakve akcije bile propisane nastavnim planoma ali danas je nastavni plan toliko prepun i stručnih predmeta i časova i sve je manje mesta za ovakve stvari. Mislim da su projekti pravi izlaz za ovo i da u okviru škola i projekata koji se mogu raditi, deca mogu da dobiju prostor i da iskažu ljubav prema svom gradu i prema prirodi.“ izjavila je Ljiljana Đaković, predagog Tehničke škole.

Učesnici današnje akcije planiraju da inicijativa  preraste u projekat koji će pored  akcija na terenu sadržati i predavanja u cilju podizanja svesti o očuvanju životne sredine koje su najavili već za osmi novembar.

Akcija je sprovedena uz tehničku podršku Javnog komunalnog preduzeća Badnjevo.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike