Upozorenje meteorologa: Za 24 časa u Srbiji će pasti više kiše nego za ceo oktobar!

11.10.2020

09:57 >> 12:51

0

Autor: autor26

Procenjuje se da će u većem delu Srbije pasti od 20 do 60 milimetara kiše po kvadratnom metru, a lokalno i preko 70 milimetara

Upozorenje meteorologa: Za 24 časa u Srbiji će pasti više kiše nego za ceo oktobar!
Copyright Profimedia

Poslednji dan ove nedelje iskoristite za šetnju, jer se već sutra očekuje snažan ciklon sa centralnog Mediterana koji će nam doneti ekstreme padavine, a u nekim delovima Srbije će za samo 24 časa pasti više kiše nego za ceo oktobar, upozorava za „24sedam“ Đorđe Đurić, meteorolog „Weather2Umbrella“.

On navodi da se već danas na severu i zapadu Srbije očekuje naoblačenje, što će biti uvod u drastičnu promenu vremena.

Pljuštaće sve jače

– Ovaj snažan ciklon sa Tirenskog i Jadranskog mora premeštaće se sa svojim centrom u ponedeljak i utorak preko Balkanskog poluostrva i Srbije, pa dalje preko Karpata na severoistok. Doneće nam veoma jaku kišu, obilne padavine i veoma vetrovito vreme – kaže Đurić.

Kako dodaje, sutra ujutru kiša će početi da pada na severu, zapadu i jugozapadu naše zemlje, a tokom dana proširiće se i na ostale predele.

– Kako dan bude odmicao i intenzitet padavina će se povećavati, tako da nas u ponedeljak posle podne i uveče, a naročito tokom noći i u utorak ujutru – očekuju obilne padavine – upozorava meteorolog.

Đorđe Đurić Printscreen/YouTube

Prema njegovim rečima, procenjuje se da će u većem delu Srbije pasti od 20 do 60 milimetara kiše po kvadratnom metru, a lokalno i preko 70 milimetara.

– U Beogradu bi trebalo da padne od 30 do 50 milimetara kiše po kvadratnom metru. Dakle, ponegde će za nešto više od 24 sata pasti više kiše nego za celo oktobar! Prosečna količina padavina za mnoge predele Srbije i za Beograd tokom oktobra je oko 50 milimetara po kvadratnom metru. Beograd je pre tri dana već dobio 35 milimetara kiše za nešto manje od 20 sati – navodi naš sagovornik.

Izlivanje reka

Đurić poseban akcenat stavlja na posledice tih padavina koje nas očekuju.

– Očekuje se nagli rast manjih rečnih tokova, što bi u noći između ponedeljka i utorka moglo dovesti do izlivanja manjih rečnih i bujičnih tokova. Dobra vest je da je iza nas sušniji period, pa su nivoi rečnih tokova dosta niski. Ali, ipak, kako se očekuje da će ponegde pasti i 70 milimetara kiše po kvadratnom metru, treba biti pri opreznosti kada su bujične poplave kod manjih reka u pitanju, naročito u južnim, centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije – objašnjava on.

Padavine će, kaže, oslabiti u utorak tokom dana, a u sredu nas očekuje osetno toplije vreme, sa temperaturom oko 20 stepeni.

– Tada će se nastaviti prijatno i toplo vreme, ali će cikloni sa centralnog Mediterana i Jadrana Srbiji i regionu doneti još jedan talas kiše – kaže meteorolog.

Živa u termometru se spušta, na planinama preko 20 santimetara snega

Đorđe Đurić kaže za naš portal da će danas temperatura dostići 22. podeok, dok nas u ponedeljak i utorak očekuje drastično zahlađenje.

– Ponedeljak će Srbiji doneti temperature od 12 stepeni na severozapadu do 24 stepena na jugoistoku. U Beogradu će sutra biti 12 stepeni, a u utorak će biti još hladniji, sa temperaturom do 10 stepeni. Znatno hladnije biće i na zapadu Srbije, sa maksimalnom temperaturom od osam stepeni, dok će na istoku živa u termometru dostići 18. podeok – navodi Đurić i dodaje da se u planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije u noći između ponedeljka i utorka očekuje da padne i preko 20 santimetara snega.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike