Radijatori topli u celoj Srbiji, osim u četiri opštine

14.10.2020

08:34 >> 07:06

0

Radijatori topli u celoj Srbiji, osim u četiri opštine
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Toplane u Srbiji počele su sa daljinskim grejanjem stanova i poslovnih prostora, energenti su obezbeđeni, pa tokom grejne sezone treba očekivati redovno snabdevanje toplotnom energijom, rekao je danas za Tanjug predsednik udruženja toplana Srbije Dragan Stojanović.

U udruženju je 56 toplana, a do sada sa grejanjem nije krenulo njih nekoliko manjih, ali i one će to učiniti 15. oktobra kada zvanično počinje grejna sezona.

– U ovom trenutku sa grejanjem se nije počelo u Knjaževcu, Bačkoj Palanci, Srbobranu i Žitištu. Njihov start očekujemo od 15. oktobra – rekao je on.

On kaže da ima dugova toplana za energente, ali da to ne bi trebalo da ugroži sezonu jer su sa snabdevačima uglavnom napravljeni reprogrami.

– Činjenica da je ugovoreno oko 63 procenta prirodnog gasa, oko 36 procenata mazuta i 80 procenata uglja dogovori da će sigurnost snabdevanja toplotnom energijom biti održana u potpunosti – rekao je on.

Printscreen/YouTube/TermaGroup

Korona kriza uticala je delom na naplatu toplana od građana i pravnih lica, kaže on i dodaje da građani duguju ukupno toplanama skoro 20 milijardi dinara.

– Najvažnije je da nema takvih dugova koji će ugrožavati ovu grejnu sezonu – ocenio je Pavlović.

Cena daljinskog grejanja se ne menja, a Pavlović objašnjava da više faktora utiče na formiranje cene i da je daljinsko grejanje najjeftinije u Obrenovcu, Požarevcu i Kostolcu gde se toplotna energija kupuje od termoelektrana.

U Srbiji je na sistemima daljinskog grejanja 636.880 domaćinstava, što je više od četvrtine ukupnog broja domaćinstava u Srbiji.

Sa poslovnim prostorima ukupna površina koju svojim radom u grejnoj sezoni pokrivaju toplane je 45 miliona kvadratnih metara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike