Konstantin (70) se i dalje penje po krovovima i čisti odžake! Iskusni odžačar iz Zrenjanina otkriva kada je dimnjak najopasniji

26.10.2022

15:32

0

Ovaj 70-godišnji odžačar dnevno obiđe desetak kuća, a kod nekih domaćina odlazi i više od 30 godina

Konstantin (70) se i dalje penje po krovovima i čisti odžake! Iskusni odžačar iz Zrenjanina otkriva kada je dimnjak najopasniji
odzacar copy - Copyright Printscreen/RTV/Pixabay

Posle završenog dimničarskog zanata 1969. godine, Zrenjaninac Konstantin Forotičan je uzeo četku u ruke i nije je ostavio ni do dan-danas, iako mu je 70 godina.

Nastavio je da čisti dimnjake svojih sugrađana i po odlasku u penziju, pa svakodnevno biciklom obilazi domaćinstva kako u gradu, tako i u okolnim selima.

Printscreen/RTV
 

- Jako puno posla sam imao preko leta. To prvenstveno kod mojih starih mušterija. Oni znaju da ja preko leta pripremim dimnjak i oni kad dođe zima samo pale šibicu i upale peć, tako da na vreme pripremim. A ovi sad što su zaboravili i što su se tek setili, zbog ove situacije pripremaju novi dimnjak. U zadnja dva meseca sam toliko posla imao, od jutra do uveče radim - kaže dimničar.

Televizijska ekipa je Forotičana srela u kući Zrenjaninca Dragog Isakova, koji kaže da još nije počeo da greje u svojoj kući, a odžačara poziva pred svaku grejnu sezonu kako bi očistio dimnjak.

Konstantin dotle vredno radi i upozorava na jednu opasnost.

- Plinski dimnjaci su jako opasni. Imao sam slučaj prošle nedelje, mladog bračnog para koji su se kao podstanari uselili u jednu kuću, gde niko nije stanovao dugo godina. Deca su me zamolila da dođem da vidim dimnjak, jer hoće na plin da se greju. Kad sam ja ušao na tavan i video da se zapušio dimnjak, da se zabetonirao malter što se kruni iznutra, jedva sam ga probio! Hvala bogu što su me zvali na vreme, imaju malu dečicu - dodaje dimničar.

Ovaj 70-godišnji odžačar dnevno obiđe desetak kuća, a kod nekih domaćina odlazi i više od 30 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike