Arheolozi iz Ermitaža na lokalitetu u Čurugu: Pronađeni grobovi koji datiraju iz 2. veka (VIDEO)

18.10.2022

20:53

0

Ove godine, veliku pomoć pružaju arheolozi iz Rusije, zajednički rade na tri lokaliteta, a nalazište Boronj Ciglana, kažu iz ekspedicije arheologa, jedno je od najzanimljivih za stručnjake

Arheolozi iz Ermitaža na lokalitetu u Čurugu: Pronađeni grobovi koji datiraju iz 2. veka (VIDEO)
narodni muzej praistorija 24 sa marom 3003 2022 (17) - Copyright 24sedam/Ivan Mitić/Nenad Vujanović

Ruski arheolozi iz čuvenog Državnog Ermitaža u Sankt Peterburgu, trenutno borave u Čurugu, gde sa kolegama iz Srbije rade na istraživanju i iskopavanju arheoloških lokaliteta u okolini tog mesta u Vojvodini. video icon

Danas je ekipu arheologa posetio i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, a od stručnjaka se moglo čuti da im je pomoć ruskih kolega dobrodošla i u ostvarivanju cilja - osnivanja Erheološkog parka u Čurugu.

Punih 25 godina arheolozi Muzeja Vojvodine rade na lokalitetima u okolini Čuruga i za dve i po decenije, jedno nalazište, preraslo je u kompleks arheoloških nalazišta i sada ih ima pet.

 

 

Ove godine, veliku pomoć pružaju arheolozi iz Rusije, zajednički rade na tri lokaliteta, a nalazište Boronj Ciglana, kažu iz ekspedicije arheologa, jedno je od najzanimljivih za stručnjake.

- Najstarije što je pronađeno jesu grobovi za koje je ustanovljeno da potiču iz 2. veka nove ere i pripadaju narodu Sarmata. A nalazište Stari vinogradi koje se radi od 97. godine najkompletnije zato što daje slojeve od bronzanog doba pa sve do 17. veka - objašnjava Stanko Trifunović, arheolog, muzejski savetnik u Muzeju Vojvodine.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko podseća da su stručnjaci iz Rusije i Srbije odličan su primer saradnje, posebno jer ima još mnogo toga da se otkrije, zbog čega pomoć i podršku pruža i ambasada Ruske Federacije u Srbiji.

- Ovo je i cilj ovih nalazišta da se pokaže uloga Slovena u Evropi, u stravarnju evropskog života, u razvoju Evrope - zaključuje Harčenko.

U planu je da kompleks preraste u Arheološki park, ideja je spremna, realizacija još na čekanju.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović kaže da će ta ideja biti u fokusu lokalne samouprave.

Stručnjaci iz Muzeja Vojvodine napominju da im pomoć kolega iz Rusije mnogo znači, a planiraju da uključe još više naučnika koji nam nedostaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike