24SEDAM ZRENJANIN Obnova još dva spomen-obeležja iz perioda Drugog svetskog rata

18.06.2022

12:07

0

Vrednost izvedenih radova je 671.000 dinara

24SEDAM ZRENJANIN Obnova još dva spomen-obeležja iz perioda Drugog svetskog rata
SPOMENIK RODONDA 014 - Copyright Grad Zrenjanin

Nastavljaju se aktivnosti koje Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu realizuje u saradnji s Gradom Zrenjaninom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, a tiču se projekata obnove - restauracije i konzervacije - spomen-obeležja iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji našeg grada. 

 
Završeni su radovi na obnovi spomenika poginulim Crvenoarmejcima u parku “Plankert”, kod Kulturnog centra Zrenjanina, a u toku su pripreme za početak radova na obnovi spomenika žrtvama fašizma i stradalima u narodno-oslobodilačkoj borbi od 1941-1944. godine i platoa oko njega, u centru Kleka. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, koji realizuje aktivnosti u vezi sa obnovom spomenika, ističu da se radovi u Kleku očekuju već u toku naredne nedelje.
Grad Zrenjanin
 

Obnova spomenika poznatog kao “Rotonda” podrazumevala je uklanjanje grafita, sanaciju različitih oštećenja, zamenu cigli i zaštitnog omotača, postavljanje lima u gornjem delu, a pored spomenika biće postavljene i dve klupe. 

Vrednost izvedenih radova je 671.000 dinara. 

Grad Zrenjanin
 

Spomenik je rad ruskog inženjera Aleksandra Solodova, iz 1947. godine, i podignut je na mestu gde su se nalazili posmrtni ostaci boraca Crvene armije, poginulih u borbama za oslobođenje grada oktobra 1944. godine. Kasnije su ti ostaci preneti u spomen-kosturnicu na Bagljašu, zajedničku grobnicu svih ruskih vojnika, podignutu 1962. godine. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike