Na neobičan način povezani Novak Đoković, Mik Džeger, Dženifer Lopez i Bijonse, evo šta ih spaja

09.10.2022

08:30

0

Autor: I.K.

Profesor Ćurčić ističe da ova vrsta insekta deli mnoge osobine sa najboljim srpskim teniserom

Na neobičan način povezani Novak Đoković, Mik Džeger, Dženifer Lopez i Bijonse, evo šta ih spaja
bube profimedia-0129140384 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Nova vrsta insekta otkrivenog u Srbiji dobila je ime po srpskom teniskom asu Novaku Đokoviću

Naime, naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu Nikola Vesović, profesor Biološkog fakulteta Srećko Ćurčić i entomolog Dragan Pavićević pronašli su u podzemnoj jami kod sela Gornja Košlja kod Ljubovije, u Zapadnoj Srbiji, specijalizovanog podzemnog tvrdokrilca iz porodice trčuljaka, predatora koji se hrani sitnim beskičmenjacima.

 

 

Novom insektu profesori biološkog fakulteta dali su ime po Đokoviću jer je brz i odgovara po karakteristikama Novaku. Ova vest, svakako, izazvala je brojne reakcije i sam Novak Đoković podelio je ovu vest sa pratiocima na Instagramu. 

Profesor Ćurčić ističe da ova vrsta insekta deli mnoge osobine sa najboljim srpskim teniserom.

„Osim brzine i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju, tu su i snaga, izdržljivost, gipkost, elastičnost i istrajnost. Insekt je predator u pećinskoj sredini, a Novak figurativno na terenu. Naravno, ne treba zaboraviti ni to da oboje potiču iz Srbije“, istakao je Ćurčić.

 

Ovo nije prva životinjska vrsta koja je dobila ime po Đokoviću.

„Poznata je jedna vrsta slatkovodnih puževa iz Crne Gore, koja je prošle godine otkrivena u Crnoj Gori. Njen latinski naziv je Travuniana djokovici“, dodaje profesor Ćurčić.

Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta za RTS podseća da su i druge svetske zvezde "pozajmile" svoja slavna imenama novootkrivenim životinjskim vrstama.

-Biolog iz Crne Gore dao je jednoj vodenoj grinji ime po Dženifer Lopez, Mik Džeger ima jednog zglavkara koji je dobio ime po njemu, a pevačica Bijonse je jedna vrsta pčele. Kada neka životnjska vrsta dobije ime po slavnoj ličnosti, onda sve svetske agencije to jave. Kada ime date po nekom naučniku onda za tu novu vrstu niko ni ne čuje, zaključuje Tomanović. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike