24SEDAM VALJEVO Svečanost na Povlenu

29.08.2022

15:17

0

Autor: 24sedam

Novoosnovano udruženje „Beli Povlen“ iz Valjeva, organizovalo je ovu svečanost

24SEDAM VALJEVO Svečanost na Povlenu
Povlen1 - Copyright Grad Valjevo

Novinar i publicista Miloš Jevtić, dobitnik je novoustanovljene nagrade „Beli“ za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture. Na Kneževom polju, na planini Povlen, ispod najvišeg vrha Malog Povlena, kraj Valjeva, juče mu je uručena ova nagrada i otkriven je spomenik piscu Radovanu Belom Markoviću.

Novoosnovano udruženje „Beli Povlen“ iz Valjeva, organizovalo je ovu svečanost, kojoj je prisustvovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Svečanost na Povlenu je organizovana u čast Radovana Belog Markovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, koji je  preminuo 19. januara ove godine.

Predsednik Vučić, valjevski episkop Isihije i akademik Matija Bećković su otkrili skulpturu u liku Radovana Belog Markovića, izrađenu u hrastovom drvetu, koja je delo lajkovačkog vajara Milutina Rankovića.

„Lep pijedestal je dobio ovaj spomenik, celu jednu planinu. I to opet srpski, valjevski, paradoksalnu planinu. Povlen čini više vrhova, ali su tri najvažnija: Mali, Srednji, Veliki. I naravno, Mali je viši i od Srednjeg i od Velikog. U tom kontekstu večite borbe krajnosti koja često liči na kamijevski apsurd, stvarao je Radovan Beli Marković, duboko ukorenjen u svom zavičaju i veri, istovremeno duhovit i produhovljen“, rekao je tim povodom predsednik Vučić.Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je čestitao Milošu Jevtiću nagradu, ističući da je Valjevo ponosno na svog zemljaka koji će kao i veliki zemljaci Radovan Beli Marković i Matija Bećković biti zapamćen kao jedno od najvećih imena srpske književnosti.

Gradonačelnik Gojković se zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću što je dolaskom na ovu svečanost odao priznanje umetničkim dometima znamenitih Valjevaca i prijatelja Valjeva.

Ovoj svečanosti su prisustvovali nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i  Vlade Srbije Vojislav Koštunica, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i gradonačelnik Valjeva Dušan Mihajlović, predsednik SPS-a Ivica Dačić, ali i brojni gosti i poštovaoci Radovana Belog Markovića, koji je voleo i često posećivao upravo planinu Povlen.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Valjeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike