Seoski turizam cveta na Rudniku: Gosti se smenjuju tokom čitave godine, a Čuvarkuća radi punom parom!

29.09.2022

21:32

0

"Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu", kaže Biljana Milosavljević, vlasnica imanja

Seoski turizam cveta na Rudniku: Gosti se smenjuju tokom čitave godine, a Čuvarkuća radi punom parom!
1664458822rudnik gosti - Copyright RINA

Seoski turizam nikad nije bilo razvijeniji u Srbiji, ali meštani na planini Rudnik bili su među prvima koji su počeli da se bave ovim poslom i to još pre dve decenije, dok čak ni korona nije "poterala" mnoge baš u ruralna područja. Željni mira i tišine mnogi putnici namernici pristižu u domaćinstvo simboličnog naziva - Čuvarkuća. Tokom letnje sezone pokazalo se da gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena.

- Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu, stoga nam je u planu da, kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku, u našem dvorištu za goste. Kuća je iz 1822.godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti - kaže Biljana Milosavljević, vlasnica imanja.

RINA
 

Iako je leto gotovo za Biljanu odmora nema, jer samo što je ispratila goste iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, pristigli su novi, iz Vojvodine. Ova domaćica nadaleko je poznata po spremanju odlične domaće hrane.

- Nema te manifestacije na koju su me pozvali da se nisam odazvala, kao ambasador ovog kraja uvek se trudim da rudničko takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu. Prirodne lepote planine Rudnik, ali i tradicionalna srpska hrana poput čuvene šneare neizostavna je na našoj trpezi kao i mlečni proizvodi, gibanica, proja, sarme, pasulj, ali i jagnjeće i praseće pečenje. Kada je reč o slatkim poslasticama, uvek je prisutna šneara, ali i torte poput Gabon za koju imam poseban recept i nema tog gosta koji se nije oduševio i tražio parče više - priča Biljana, vlasnica seoskog turističkog domaćinstva Čuvarkuća na Rudniku.

RINA
 

Dvorište koje je više puta osvajalo prestižne nagrade za najlepše s pravom nosi taj epitet, jer Biljana ga sa posebnom pažnjom uređuje, dodavajući mu stalno neke novine.

Ove godine, nagradu za najlepše uređeno dvorište kategorisanog domaćinstva pripalo je upravo Čuvarkući. Brigu o njemu, nekada preuzmu i gosti.

Ruža vetrova, pregršt planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom , borova i hrastova šuma , staze zdravlja , ali i tradicionalna srpska hrana, sve je to uklopljeno u bogatu turističku ponudu onih koji su poput Čuvarkuće iskoristili potencijale koje planina Rudnik ima u izobilju i učinili sebe vidljivim na turističkoj mapi Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike