24SEDAM NEGOTIN Kamerni ansambl „13 gudača“ na Trgu Stevana Mokranjca

15.09.2022

13:19

0

Autor: 24sedam

Ansambl „13 gudača“ predstavio se na trgu Despićevom „Lupus in fabula“ u izvođenju Vuka Ovaskainena, violončeliste

24SEDAM NEGOTIN Kamerni ansambl „13 gudača“ na Trgu Stevana Mokranjca
Screenshot 2022-09-28 125407 - Copyright mokranjcevi-dani.com

Šesti festivalski dan 56. festivala u slavu Stevana Stojanovića Mokranjca, na Trgu koji nosi njegovo ime otvorili su članovi Kamernog ansambla „13 gudača“ pod upravom svog osnivača i umetničkog rukovodioca Srđana Sretenovića, koji je na sinoćnjem koncertu izvodio dela našeg proslavljenog kompozitora, akademika Dejana Despića, dragog gosta i učesnika „Mokranjčevih dana“.

-Prema muzici Dejana Despića gajim neki poseban odnos. Sviram je od mladih dana i sa studentima sam prošao puno njegovih kompozicija, a jedna od njegovih kompozicija „Tri meditacije“ su deo mog doktorskog projekta, koja je po mom ukusu jedna od najlepših kompozicija domaćih autora napisana za violončelo i orkestar, a postoji i varijanta sa klavirom koju sam ja tom prilikom izveo- rekao nam je Srđan Sretenović.

Ansambl „13 gudača“ predstavio se na trgu Despićevom „Lupus in fabula“ u izvođenju Vuka Ovaskainena, violončeliste, a izveli su i dve Despićeve „Meditacije“ za violončelo i gudački orkestar, navode mokranjcevi-dani.com.

-Srećan sam posle jučerašnjeg koncerta, muzičari su divno svirali i imali smo maksimalan fokus sve vreme, publika je reagovala, čini mi se, na pravi način i imao sam taj utisak da stvarno komuniciramo sa njima putem muzike. Ono što je jako bitno, mislim da smo prikazali da svaka od kompozicija koja je bila na programu ima neku svoju, drugačiju priču i karakter i mislim da je svaka crpela svoju inspiraciju iz drugih epoha. I danas smo, eto, ponovo na Trgu, u programu „Klasika u 11“ i posebno mi je drago što smo i tu nastupili jer pored ljudi koji znaju i dođu ciljano, imate i one koji zastanu sa strane a mi koji se bavimo klasično muzikom i na taj smo način u kontaktu sa ljudima koji prvi put slušaju ovako nešto, ali i to nije toliko važno koliko ta komunikacija sa publikom jer ono što mi radimo je u stvari posvećeno tome – dodaje Sretenović.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike