24SEDAM NEGOTIN Održan seminar "Dirigentsko hodočašće"

15.09.2022

13:12

0

Autor: 24sedam

Učesnici seminara, nakon teorijskog dela imaće priliku i za praktičan rad sa horom i nastup pred publikom

24SEDAM NEGOTIN Održan seminar "Dirigentsko hodočašće"
Screenshot 2022-09-28 125223 - Copyright mokranjcevi-dani.com

Danas je u okviru 56. „Mokranjčevih dana “ u Negotinu počeo seminar za dirigente „Dirigentsko hodočašće“,    koji se već peti put organizuje pod okriljem Festivala Mokranjčevi dani, a u organizaciji Srpske horske asocijacije. Seminar vode dr um. Tamara Adamov Petijević, dirigent i dr Miloje Nikolić, dirigent i muzički teoretičar. Učesnici seminara, ove godine,  posebno, imaju priliku da usavrše svoje znanje i veštine u oblasti dirigovanja pravoslavne duhovne muzike na bogosluženju i da se bliže upoznaju sa specifičnostima  rada crkvenog dirigenta.

- Dugo se bavim pravoslavnom duhovnom muzikom i istraživački i izvođački i želim da to znanje podelim. Bogoslužbeno crkveno pojanje je jedna ozbiljna i duga tradicija i nažalost još uvek se na našim akademijama na izučava ozbiljno, ne postoji kao predmet. To bi trebalo da se promeni jer je to  jedna ozbiljna tradicija na kojoj počiva naša muzika. I Mokranjac je čitavo svoje stvaralaštvo bazirao na obradi narodne ali i crkvene muzike- istakla je dr um. Tamara Adamov Petijević.

Učesnici seminara, nakon teorijskog dela imaće priliku i za praktičan rad sa horom i nastup pred publikom.

Dr um. Tamara Adamov Petijević, dirigent, deluje kao rukovodilac tri hora i dva simfonijska orkestra. Završila je violinu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a uporedo je studirala i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Horsko dirigovanje usavršavala je u Nemačkoj, Holandiji, Izraelu, Mađarskoj kod nekoliko svetski priznatih horskih dirigenata.   Sa ženskim i mešovitim horom Muzičke škole, kao i sa horom „Sv. Stefan Dečanski“, kojim diriguje 24 godine, dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja, navode mokranjcevi-dani.com.

Dr Miloje Nikolić (Kragujevac), doktorsku disertaciju iz oblasti Teorije umetnosti i medija (Proučavanje forme Mokranjčevih rukoveti) odbranio je 2016. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Kao teoretičar muzike, autor je većeg broja naučnih radova iz oblasti analize vokalne muzike. Svoju umetničku karijeru je započeo kao dirigent različitih beogradskih horova, a  1990. osnovao je Akademski kamerni hor „Liceum“ u Kragujevcu, koji od tada kontinuirano vodi. Ansambli koje je vodio osvojili su niz nagrada na uglednim domaćim i međunarodnim konkursima.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike