24SEDAM NEGOTIN U sklopu “Mokranjčevih dana“ održana naučna tribina

14.09.2022

16:12

0

Autor: 24sedam

U svom radu „Analitički izazovi Šeste rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca“, dr Anica Sabo polazi od analize koju je svojevremeno uradio kompozitor Petar Konjović

24SEDAM NEGOTIN U sklopu “Mokranjčevih dana“ održana naučna tribina
Screenshot 2022-09-28 124450 - Copyright mokranjcevi-dani.com

U Mokranjčevoj rodnoj kući, petog festivalskog dana 56.“Mokranjčevih dana“ priređena je naučna tribina „Analitički izazovi Šeste rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca“ dr Anice Sabo. Uvodu reč o delu uvažene profesorke FMU u Beogradu u penziji, dala je dr Sonja Marinković, selektorka „Mokranjčevih dana“.

O značaju ovog dela dovoljno je reći da analize muzičkih oblika na nivou sintakse, te fine mikrostrukture, praktično nema. Zbog toga je za sve nas, poklonike Mokranjčevog dela, toliko i dragocen – istakla je dr Sonja Marinković.

U svom radu „Analitički izazovi Šeste rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca“, dr Anica Sabo polazi od analize koju je svojevremeno uradio kompozitor Petar Konjović, navode mokranjcevi-dani.com.

-Analizi rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca se pristupa na veoma različite načine. U ovom momentu pažnja je usmerena na pitanja forme. Šta je „Muzička rečenica“? Sve je pravilno što je u funkciji ideje. Ne postoje normativna ograničenja, ali postoji značaj teksta. Ključno pitanje kod Stevana Stojanovića Mokranjca je uspostaviti analizu uz nesporno uvažavanje materijalno folklornog porekla njegovih kompozicija i kao i uticaja sredine u kojoj je stvarao- naglašava dr Anica Sabo.

Anica Sabo (Beograd, 1954), kompozitor i teoretičar u naučnom radu posvećena je metodološkim pitanjima muzičke analize, simetrije i analitičkim sagledavanjem stvaralaštva srpskih kompozitora. Objavila je više desetina teorijskih radova u vodećim časopisima i zbornicima radova sa naučnih skupova. Njen kompozitorski opus obuhvata orkestarska i kamerna dela.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike