24SEDAM NEGOTIN Održano autorsko veče Aleksandre Vrebalov

13.09.2022

21:17

0

Autor: 24sedam

Publika u sali negotinskog Doma kulture pozdravila je sa radošću Gudački kvartet “TAJJ”, koji već punih 25 godina deluje u nepromenjenom sastavu

24SEDAM NEGOTIN Održano autorsko veče Aleksandre Vrebalov
Screenshot 2022-09-27 172742 - Copyright mokranjcevi-dani.com

Publici 56. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu sinoć se predstavio Gudački kvartet „TAJJ“ iz Novog Sada na koncertu posvećenom stvaralaštvu kompozitorke Aleksandre Vrebalov, ovogodišnje besednice Festivala.

Na programu su bile kompozicije Aleksandre Vrebalov: “Pannonia Boundless /Panonija beskraja”, Gudački kvartet br. 2 i izbor stavova iz “The Sea Ranch Songs /Pesme Morskog ranča”. O samim delima govorila je i kompozitorka na sceni Doma kulture “Stevan Mokranjac” u nadahnutom razgovoru koji je vodila dr Sonja Marinković, selektorka “Mokranjčevih dana”.

“Kada uporedim moj prethodni boravak u Negotinu i sada oba su za mene značajna zato što je na prethodnom bilo izvođenje te poslednje Mokranjčeve koja je meni poslužila kao inspiracija za taj novi komad koji je bio jedan omaž velikom Mokranjcu. Ovaj boravak sada je značajan za mene zbog te velike počasti da budem besednik. Što se tog prvog boravka u Negotinu tiče, nikad neću zaboraviti momenat kada sam prvi put ušla u staru crkvu i kada su tamo članovi raznih horova koji su se tog jutra zatekli tamo zapevali “Tebe pojem”. To je stvarno bio jedan od nezaboravnih utisaka koji mi se baš urezao kao neka vrsta privilegije i velike časti i duboke emocije što sam baš na mestu gde je Mokranjac rođen i gde njegova muzika živi i danas”, kaže Aleksandra Vrebalov.

Publika u sali negotinskog Doma kulture pozdravila je sa radošću Gudački kvartet “TAJJ”, koji već punih 25 godina deluje u nepromenjenom sastavu, a čine ga: Aleksandra Krčmar Ćulibrk (prva violina), Jovanka Mazalica (druga violina), Jelena Filipović (viola) i Timea Kalmar (violončelo), pišu mokranjcevi-dani.com.

-Ove godine slavimo 25 godina umetničkog rada u originalnom, nepromenjenom sastavu. Na našim prostorima a ni šire ne znamo za ansambl koji je postojao četvrt veka a da nisu promenili nijednog člana. Naš ansambl funkcioniše zahvaljujući tome što nas četiri izuzetno poštujemo jedna drugu i što smo pre četvrt veka otkrile svaka ponaosob i zajedno ljubav prema ovoj formi i kad smo otkrile taj neverovatan repertoar koji stoji iza ove forme. Drugi put nastupamo na “Mokranjčevim danima”, veliko nam je zadovoljstvo, a još veće što smo scenu delili sa Aleksandrom Vrebalov sa kojom sarađujemo više od dve decenije i uvek je dirljivo kada je ona sa nama. Ponekad se razumemo bez reči i nekako je ona sastavni deo našeg života na šta smo jako ponosni – kaže Timea Kalmar.

Publika je sinoć bila u prilici da sluša na bis novo delo Aleksandre Vrebalov, kvartet “Poljubac”. Bila je to svetska premijera komada koji je u januaru ove godine elektronski bio izveden u okviru predstave “Tesla, izumetnik” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u režiji Nebojše Bradića, a koja je inspirisana romanom Vladimira Pištala “Tesla, portret među maskama”.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike