24SEDAM NEGOTIN Promocija knjige „Kompozitori – život i delo“

12.09.2022

12:17

0

Autor: 24sedam

O knjizi su govorile dr Sonja Marinković, jedna od autorki i Aleksandra Šulović, urednica

24SEDAM NEGOTIN Promocija knjige „Kompozitori – život i delo“
Screenshot 2022-09-27 170621 - Copyright mokranjcevi-dani.com

U Mokranjčevoj rodnoj kući, u okviru 56.“Mokranjčevih dana“ priređena je promocija kapitalnog izdanja „Kopozitori-život i delo“ Izdavačke kuće „Data Status“. O knjizi su govorile dr Sonja Marinković, jedna od autorki i Aleksandra Šulović, urednica.

U saradnji sa renomiranim izdavačem iz Londona Penguin Random House, Izdavačka kuća Data Status realizovala je prevod njihove nove knjige „Kompozitori –život i delo“ (2020) brojnog autorskog tima koji predvodi Džesika Duken, a koja, za srpsko izdanje, sadrži i obiman prilog posvećen srpskim kompozitorima. Knjigu je predstavila jedna od autorki, dr Sonja Marinković, muzikolog, selektor Festivala „Mokranjčevi dani“.

Ovo kapitalno izdanje posvećeno životu i delu kompozitora rođenih u periodu od početka 19. veka zaključno sa 1950. godinom i ima originalan koncept. Muzički velikani su predstavljeni na savremen, zanimljiv način, urađen je vrlo brižljiv odabir od stotinak vrhunskih umetnika uglavnom iz evropskih tradicija, a za nas je posebno bitan obiman prilog posvećen srpskim kompozitorima. Na spisku od sedam srpskih kompozitora koji su predstavljeni u ovom izdanju, na prvom mestu je Stevan Stojanović Mokranjac, a tu su još i Petar Konjović, Stevan Hristić, Ljubica Marić, Vasilije Mokranjac, Aleksandar obradović i Milan Mihajlović- istakla je dr Sonja Marinković, navode mokranjcevi-dani.com.

Izvanredno bogata likovna oprema knjige je nešto što prvo privlači pažnju, jer se na njenim stranicama nalazi brižljivo odabrani materijal sa obiljem raznovrsnih priloga o životu i radu umetnika iz dvadesetak zemalja, i to sagledan u jednom širem istorijskom i društvenom kontekstu.

Aleksandra Šulović, urednica  Izdavačke kuće „Data Status“  izrazila je zadovoljstvo na prilici da se ovo izuzetno izdanje promoviše u okviru Festivala „Mokranjčevi dani“ i zahvalila Domu kulture „Stevan Mokranjac“ na srdačnoj dobrodošlici, a Muzeju Krajine na saradnji prilikom realizacije poglavlja posvećenog Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike