24SEDAM NEGOTIN Održan koncert Hora "Mokranjac"

11.09.2022

21:04

0

Autor: 24sedam

Pre publikom se kao dirigent našao i mladi Bojan Stojčević

24SEDAM NEGOTIN Održan koncert Hora "Mokranjac"
Screenshot 2022-09-27 165554 - Copyright mokranjcevi-dani.com

U Sabornom hramu Svete Trojice u Negotinu publici se sinoć predstavio Hor „Mokranjac“ pod upravom dr Katarine Stanković, pobednik prošlogodišnjeg Natpevavanja horova na festivalu „Mokranjčevi dani“.

Hor „Mokranjac“, koga je daleke 1931. osnovao Kosta Manojlovića, a čiji je rad intenziviran 1988. na koncertu u Negotinu, nazvanom „Da kroz lepo primamo spasonosno“, predstavio se delima srpskih kompozitora Josifa Marinkovića, Vojislava Ilića, Kornelija Stankovića, Koste Manojlovića, Stevana Mokranjca, ali i savremenika Vladimira Milosavljevića, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, Svetislava Božića i mladog Ivana Glavašića.„Velika je čast, obaveza i odgovornost nastupiti na ovakvom festivalu koji važi za najznačajniji i najstariji i svakako najbolji je muzički festival u regionu. Program večerašnjeg nastupa smo bazirali na duhovnoj muzici jer, pre svega, naša osnovna delatnost je pevanje na liturgijama i učešće na bogosluženjima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi a kasnije i na koncertima i predstavljanje srpske duhovne muzike na podijumima kako u crkvama, tako i u velikim koncertnim salama“, rekla je dr Katarina Stanković, dirigent, pišu mokranjcevi-dani.com.

Pre publikom se kao dirigent našao i mladi Bojan Stojčević, student treće godine dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti, a publika je bila u prilici i da uživa u kompoziciji „Hristos Voskrese“ Igora Glavašića, člana ovog horskog ansambla, koja je namenski komponovana za Vaskršnji koncert Hora „Mokranjac“, koji je jedan od četiri ansambla Pevačkog društva Hrama Svetog Save u Beogradu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike