24SEDAM NEGOTIN Održane "Niti tradicije"

11.09.2022

14:46

0

Autor: 24sedam

Omladinska folklorna grupa KUD-a „Čučuk Stana“ izvela je splet srpskih izvornih igara iz okoline Sikola, dok je poznati frulaš Vitomir Stanojević izveo kolo „Starački geg“

24SEDAM NEGOTIN Održane "Niti tradicije"
Screenshot 2022-09-27 164538 - Copyright mokranjcevi-dani.com

Tradicionalni program "Niti tradicije" koji se u okviru festivala „Mokranjčevi dani“ održava u Mokranju i ovoga puta okupio je brojne poštovaoce narodne tradicije.

Publici u porti Crkve Svete Trojice predstavilo se Kulturno umetničko društvo „Čučuk Stana“ iz Sikola, čuvar tradicije ovog kraja još od 1974. godine i jedno od retkih koje aktivno nastupa širom Negotinske krajine nastojeći da ljubav prema folkloru, pesmi i igri prenese i mlađim generacijama.

Omladinska folklorna grupa KUD-a  „Čučuk Stana“ izvela je splet srpskih izvornih igara iz okoline Sikola, dok je poznati frulaš Vitomir Stanojević izveo kolo „Starački geg“.

Okupljenima se predstavio i Ansambl narodnih igara i pesama KUD „Dimitrije Koturović“ iz beogradske opštine Rakovica, dobitnik najprestižnijih priznanja, poznat po vrhunskoj igri, virtuoznošću svog orkestra i lepoti autentičnih narodnih nošnji, navode mokranjcevi-dani.com.

Ovaj ansambl se predstavio pesmom iz Sumrakovca „Smilj, Smiljana kitu cveća brala“ u interpretaciji Isidore Ranković, ali i Vlaškim, Igrama iz Šumadije, iz okoline Pirota, Srpskim svatovskim igrama iz Kosovskog Pomoravlja i kolom „Beogražanka“.

I ovogodišnje „Niti tradicije“  počele su u centru sela polaganjem venaca i cveća na spomen bistu Stevana Mokranjca, čija je porodica poreklom iz ovog krajinskog sela. Počast velikanu srpske muzike odale su delegacije opštine Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Festivala „Mokranjčevi dani“, Mesne zajednice i KUD „Mokranjac“.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike