Veliko bravo: Deca iz Čajetine sakupljala otpad i granje, a onda su Zlatiboru udahnuli novi život na veličanstven način

27.09.2022

20:49

0

Sa željom da se simbolično pokaže koliko se vodi računa o prirodi i da okolina koja se nudi turistima bude čista, obeležen Svetski dan čistih planina

Veliko bravo: Deca iz Čajetine sakupljala otpad i granje, a onda su Zlatiboru udahnuli novi život na veličanstven način
166427654816578747021656841500_cajetina-gold-gondola-fotorina3 - Copyright RINA

Pod sloganom “Udruženo za čistije planine”, zlatiborska "Gold gondola” obeležila je Svetski dan čistih planina akcijom prikupljanja otpada na delu trase gondole koju su podržala javna preduzeća i ustanove. Učesnici su na Torniku sakupljali otpad, na međustanici je rasklonjeno granje, a deca iz ekološke sekcije OŠ “Dimitrije Tucović” i KK “Rujno” su posadila tuje, lukovice i ukrasno bilje.

- Sa željom da simbolično pokažemo koliko vodimo računa o prirodi i da okolina koju nudimo turistima bude čista, obeležili smo ovaj dan. Svi mi, koji smo učestvovali u ovoj akciji čišćenja, predstavili smo javnosti kakva nam je svest o zaštiti životne sredine. Mi to ne radimo samo danas, već o tome svakodnevno vodimo računa, sa željom da te navike prenesemo i na posetioce Zlatibora, naročito sada kada je počela primarna selekcija otpada u Opštini Čajetina - rekla je direktorka JP “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić.

U akciji organizovanog čišćenja, pored dece, učestvovali su prijatelji i saradnici "Gold gondole": TRK "Zlatibor”, TO "Zlatibor”, KC "Čajetina”, EKO Agrar, KJP "Zlatibor”, JKP "Vodovod Zlatibor”, Biblioteka "Ljubiša R. Đenić” i Opština Čajetina.

Ovaj dan obeležava se sa ciljem jačanja svesti o značaju planina, kao i isticanja mogućnosti i ograničenja ka njihovom očuvanju. U skladu sa tim, širom sveta se održavaju razne ekološke akcije čišćenja, posete prirodi, planinarenja, istraživanja, šetnje i slično. Svetski dan čistih planina nas podseća koliko je važno da brinemo o prirodi i njenim raznolikostima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike