24SEDAM ŠABAC Gradonačelnik Pajić: Neće doći do poskupljenja grejanja

02.09.2022

13:00

0

Zbog velike energetske krize u Evropi i svetu očekuje se vrlo neizvesna i teška sezona, te je gradonačelnik uputio apel sugrađanima da se zajednički da doprinos štednji energije

24SEDAM ŠABAC Gradonačelnik Pajić: Neće doći do poskupljenja grejanja
img_4149-1024x722 - Copyright Opština Šabac

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić obišao je danas JKP "Toplana – Šabac" gde je sa direktorom Rajkom Šušićem razgovarao o spremnosti ovog preduzeća za predstojeću grejnu sezonu, koja zvanično počinje 15. oktobra. Gradonačelnik je rekao da je toplana izvršila sve neophodne remonte i kompletan sistem pripremila za isporuku toplotne energije.

- Ono što je važno je da zajedničkim snagama radimo na obezbeđivanju alternativnih izvora energije, da na vreme odreagujemo ukoliko  dođe do problema sa gasom. U skladištu imamo 400 tona mazuta, pripremili smo gorionike, kotlove, a sa robnim rezervama dogovaramo naknadno punjenje - istakao je gradonačelnik Pajić i naglasio da je za sugrađane najvažnje da neće doći do poskupljenja grejanja.

Zbog velike energetske krize u Evropi i svetu očekuje se vrlo neizvesna i teška sezona, te je gradonačelnik uputio apel sugrađanima da se zajednički da doprinos štednji energije.

- Od ovog momenta svako domaćinstvo treba da krene sa štednjom, kako bi grejna sezona protekla bez problema. Grad će učiniti sve da na vreme obezbedi sve što je neophodno za normalno funkcionisanje u isporuci toplotne energije našim sugrađanima - poručio je Pajić.

Na gradsku toplanu priključeno je 7743 domaćinstva i 586 poslovnih objekata, što je ukupno 8329 korisnika sistema daljinskog grejanja. Direktor JKP "Toplana – Šabac" Rajko Šušić kaže da će sezona početi na prirodni gas od 15. oktobra, izuzev ako vremenski uslovi budu zahtevali drugačije.

- I prethodna sezona završena je prirodnim gasom. Remont kotlovskih postrojenja u kotlarnicama na Trkalištu i u Benskoj Bari smo završili odmah na kraju grejne sezone, trenutno radimo remonte i servisiranja podstanica po zgradama - ističe Šušić. 

Naveo je da trenutno rade i rekonstrukcije na nekim vrelovodnim deonicama, kao i da će biti još priključenja stambenih objekata na sistem daljinskog grejanja.

- Preduzeli smo sve korake kako ne bi bilo problema u toku naredne grejne sezone. Prirodni gas je naš primarni energent, a ukoliko dođe do bilo kakavog problema sa distribucijom prirodnog gasa spremni smo da istog trenutka ove kotlarnice krenu da rade na mazut. Ove sedmice sam bio dva puta u Vladi na sastancima gde su razrađivani različiti scenariji i video sam šta je sve preduzeto i urađeno i koliko je gasa u skladištu u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj i ne očekujem veće probleme - kaže Šušić.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike