Spas za građane zapadne Srbije - prva zelena akumulacija u Srbiji: U toku radovi na izgradnji brane Svračkovo na Rzavu (FOTO)

22.09.2022

23:28

0

Radovi napreduju dobro. Cela dinamika koju smo imali pred sobom za 2022. godinu se poštuje

Spas za građane zapadne Srbije - prva zelena akumulacija u Srbiji: U toku radovi na izgradnji brane Svračkovo na Rzavu (FOTO)
RINA

Radovi na izgradnji brane Svračkovo na reci Rzav kod Arilja, koja će vodom napajati Arilje, Požegu, Lučane, Čačak i Gornji Milanovac teku predviđenom dinamikom, planiranom za ovu godinu. Direktor JVP "Srbijavode”, Goran Puzović obišao je radove na izgradnji.

- Radovi napreduju dobro. Cela dinamika koju smo imali pred sobom za 2022. godinu se poštuje. Šahtni preliv će u novembru mesecu dobiti svoje krajnje obrise i dimenzije i biće završen. Šahtnu kulu smo završili. Ove godine po dinamičkom planu imamo još radove na završetku optočnog tunela. Završavamo injekcionu zavesu na levoj strani ove kosine. Tako da svi radovi i sve ono što je država od sredstava izdvojila za ovu godinu biće na pravi način utrošeno. Objekat ide u pravom smeru - izjavio je Puzović.

Brana na Rzavu u Svračkovu, pored osnovne namene, akumulacije pijaće vode, ima i dodatne namene koje će olakšati život stanovnika, u vidu proizvodnje električne energije kao i dodatno snabdevanje vodom u sušnim periodima. Radovi su počeli 2011. godine i prema rečima Puzovića očekuje se da u naredne četiri godine završe telo brane.

- To je neki rok koji smo postavili pred sobom. Da za četiri godine završimo ovaj objekat i da lagano ga predajemo na korišćenje. Osnovna namena je vodosnabdevanje ljudi u gradu Čačku i četiri opštine, Arilje, Lučani, Požega i Gornji Milanovac. Sada se pojavljuje i Knić, koji će u nekom delu tražiti da se snabdeva vodom. Omogućićemo, naravno ljudima i to, ako kapaciteti dozvole - kaže Puzović i ističe ulogu brane u odbrani od poplava.

 

Akumulacija u Svračkovu biće prva zelena akumulacija u Srbiji, a da bi se do toga došlo iduće godine krenuće se sa čišćenjem vegetacije onog područja koje će biti poplavnjeno.

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA