Roditelji školaraca u zlatarskim selima na velikim mukama: Nema autobusa za đake, a gorivo preskupo

20.09.2022

21:16

0

Plašimo se šta će biti kad padne sneg, ovde je zima surova - kaže meštanka Ivana Drulović

Roditelji školaraca u zlatarskim selima na velikim mukama: Nema autobusa za đake, a gorivo preskupo
1663686033_1621255608priboj-u-skolu-camcem-preko-lima-fotorina6 - Copyright RINA

Iako su odlučili da ostanu na selu i da svoju decu podižu na padinama Zlatara, kod Nove Varoši, roditelji iz Akmačića, Radijevića, Drmanovića i Božetića sada su u velikom problemu.

Naime, pošto do njihovih kuća nema autobuskih linija, a ukinut je i jedan jedini koji je tuda prolazio, svoju decu moraju lično da voze i vraćaju iz škole jer drugog načina nema.

- Svako jutro moramo da ih odvezemo na nastavu, a popodne da vratimo. Litar goriva je preko 200 dinara i to je zaista teško izdržati. Suprug i ja radimo i često nismo ni fizički u mogućnosti da ih vozimo i tada su nam deca prinuđena da stopiraju. Tada nas je još više strah, jer ko zna ko od nepoznatih ljudi koji nisu iz našeg kraja može da im stane - priča Ivana Drulović.

Roditelji koji imaju decu školskog uzrasta dogovorili su se da se u vožnji đaka menjaju na sedam dana, a sve to jako je teško izvodljivo.

- Plašimo se šta će biti kad padne sneg, ovde je zima surova. Nadamo se da će nam do tada neko iz lokalne samopurave izaći u susret. Slušamo kako su nam sela prazna i da u školama nema đaka, ali kako i da ima kad su uslovi ovakvi. Nama bi značilo samo jedan autobus da ima da prolazi, kako bi i naša i deca i mi bili pošteđeni ove velike muke", dodaje Ivana.

Iz lokalne samouprave u Novoj Varoši ističu da je svoj deci plaćen putni trošak do škole, ali u visini autobuske karte. U situaciji kad njih automobila voze roditelji ili se plaća taksi, to nije dovoljno i troškovi su ogromni. Pored tog ekonomskog problema, još veći je taj što vrlo često ni roditelji zbog svojih radnih obaveza ne mogu svaki dan da dva puta idu i vraćaju se do Nove Varoši.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike